Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:49 28 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

In memoriam Mehmet Niyazi, poet născut pe pământ dobrogean și emblemă a comunității tătare

ro

20 Nov, 2023 17:00 1153 Marime text
  • Deși a copilărit pe pământ dobrogean, Niyazi a fost învățat limba turcă de către tatăl său și a fost familiarizat cu literatura și folclorul tătar
  • Din 1916 a locuit la Medgidia, împreună cu toată familia, după ce a primit postul de profesor la Seminarul Musulman din oraș
  • Mehmet Niyazi s-a stins din viață pe 20 noiembrie 1931, la Medgidia
 
Mehmet Niyazi a venit pe lume în anul 1878, în satul Vânători, comuna Pecineaga, județul Constanța, într-o familie de tătari refugiați din Crimeea.
 
Mehmet Niyazi a fost recunoscut ca poet, jurnalist, profesor și cercetător literar, fiind autorul unor texte în tătara crimeeană și turca otomană.
 
De asemenea, a fost considerat ca fiind un om ce a jucat un rol major în menținerea vie a legăturii între tătarii din diaspora crimeeană și țara lor de origine.
 
Deși a copilărit pe pământ dobrogean, Niyazi a fost învățat limba turcă de către tatăl său și a fost familiarizat cu literatura și folclorul tătar.
 
Familia lui s-a mutat în Istanbul, în anul 1889. Mehmet Niyazi a avut două încercări de a se stabili în Crimeea (teritoriu aflat sub stăpânirea Imperiului Rus), pentru a începe o careră pedagogică, însă a fost expulzat în ambele rânduri de către guvern.
 
În anul 1904, după moartea tatălui său, Niyazi s-a întors în Dobrogea, stabilindu-se la Constanța și alăturându-se comunității tătare din fostul Tomis.
 
Între anii 1906 – 1916, el a fost profesor la școala tătară din oraș, unde a predat limba și literatura turcă, persană, istoria Imperiului Otoman și chiar religie.
 
Din 1916 a locuit la Medgidia, împreună cu toată familia, după ce a primit postul de profesor la Seminarul Musulman din oraș.
 
În 1909, el a început și activitatea editorială, la ziarul „Dobruca” (Dobrogea), al cărui redactor – șef era.
 
La început de secol, sub îndrumarea sa, a apărut și ziarul „Teșvik”.
 
Mehmet Niyazi a publicat versuri în periodicele „Teșvik”, „Iștk”, „Karadeniz”, „Reukler”.
 
Mehmet Niyazi este autorul volumelor: „Ithafat” (Istanbul, Editura „Kader”, 1912) și „Sagiș” (apărută atât la Bazargic, Editura „Emel”, 1931, cât și la București, Editura „Kriterion”, 1998).
 
Mehmet Niyazi s-a stins din viață pe 20 noiembrie 1931, la Medgidia.
 
Citește și:
#citeşteDobrogea Mehmet Niyazi - poetul naţional al tătarilor crimeeni din România (1878 -1931)
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii