Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:09 30 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Evenimentul cultural la Constanța Prezentare a catalogului „Imaginea turcilor și a tătarilor în arta modernă românească”. Detalii

ro

24 Nov, 2022 09:12 1539 Marime text
„Imaginea turcilor și a tătarilor în arta modernă românească”La invitația Muzeului de Artă din Constanța, Departamentul pentru Relații Interetnice din cadrul Secretariatului General al Guvernului  va face o prezentare a catalogului „Imaginea turcilor și a tătarilor în arta modernă românească”, vineri, 25 noiembrie, cu începere de la ora  16.00, la Muzeul de Artă Constanța.
 
Albumul „Imaginea turcilor și a tătarilor în arta modernă românească” este materializarea în plan editorial a expoziției cu același nume ce a deschis secțiunea de expoziții temporare din cadrul MIRAS – Muzeul Virtual al Turcilor și Tătarilor din Dobrogea. MIRAS, cuvânt comun limbilor turcă și tătară, înseamnă „moștenire”, exprimând astfel scopul muzeului, acela de a aduce în atenția publicului moștenirea istorică și culturală otomană din regiunea Dobrogei. În acest context mai larg, expoziția de artă vizuală este rezultatul unei cercetări în zona artei  moderne românești pentru a vedea modul în care imaginea comunităților de turci și tătari și-a găsit reflexia în opera artiștilor români., transmit reprezentanții Muzeului de Artă Constanța. 
 
Proiectul Departamentului pentru Relații Interetnice s-a bucurat de colaborarea cu patru muzee importante – Muzeul Municipiului București, Muzeul Național de Artă al României, Muzeul de Artă Constanța, Institutul de Cercetări Eco-Muzeale ”Gavrilă Simion” , Muzeul de Artă Tulcea – și include nume importante ale artei moderne românești, într-o amplă selectie de picturi și lucrări de grafică. Un alt important partener în cadrul acestei colaborări a fost Institutul pentru Studierea Problemelor Minorităților Naționale.
 
Potrivit sursei citate anterior, interioarele orientale ale lui Theodor Aman sau Alexandru Satmari, compozițiile monumentale cu turci și tătari ale lui Iosif Iser sau Ștefan Dimitrescu, geamiile și cimitirul tătărăsc parcă împietrite într-un illo tempore ale lui Nicolae Dărăscu, peisajele inundate de soare ale lui Francisc Șirato sau cele de o poezie tremurată, adesea pe fundal marin, ale lui Nicolae Tonitza, pe care se profilează siluete de cadâne, rafinata serie de portrete de tătăroaice ale aceluiași Tonitza, Cafeneaua lui Mamut – colț de liniște și de regăsire sau cișmeaua de la Balcic, chipul mucalit al lui Ahmet Ali, pictat de Jean Alexandru Steriadi, toate invită la descoperirea unei armonii în diversitate, sub semnul cunoașterii și al prețuirii reciproce. Catalogul a fost realizat în cadrul editurii Monitorul Oficial.
 
Cu ocazia lansării albumului la Constanța, va avea loc și proiecția filmului de documentare al acestui proiect pe care Departamentul pentru Relații Interetnice l-a realizat la finalul anului 2021 .
 
În cadrul lansării de la Muzeul de Artă din Constanța vor lua cuvântul dr. Lelia Rus-Pîrvan, directoarea Muzeului de Artă Constanța, subsecretarul de stat Dincer Geafer din cadrul Departamentului pentru Relații Interetnice, prof. dr. Metin Omer, Universitatea ”Ovidius” din Constanța, dr. Adriana Cupcea, cercetător în cadrul ISPMN și dr. Oana Ionel, consilier în cadrul Departamentului pentru Relații Interetnice.
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii