Ce s-a întâmplat pe 11 septembrie de-a lungul timpului
Ce s-a întâmplat pe 11 septembrie de-a lungul timpului
1649: Sub conducerea lui Oliver Cromwell încep incursiunile puritanilor englezi împotriva rebelilor irlandezi. Masacrul de la Drogheda.
1851: Emigrația română a aderat la Comitetul Central Democratic European de la Londra. Dimitrie C. Brătianu, reprezentantul României, a fost cel care a semnat actul de adeziune.
1853: Pentru prima dată se utilizează telegraful electric.
1867: După îndelungi dezbateri, Societatea Academică a adoptat proiectul de ortografie susținut de Timotei Cipariu,bazat pe principiul etimologic temperat cu cel fonetic și caracterizat prin lipsa semnelor diacritice la vocalele și consoanele ce reprezință sunetele modificate, după necesități fonetice, față de cele de origine (11/23)
1873: În Petersburg pe strada Odesei s-au aprins primele lampi electrice
1878: Agenția diplomatică română de la Viena este ridicată la rangul de legație; prima legație a României în străinătate.
1940: S-a dizolvat Partidul Națiunii - partid "unic și totalitar" sub conducerea supremă a regelui Carol al II-lea
1944: Ofensiva trupelor germano-ungare în retragere, în zonele Crișana și Banat
1945: Între 11 septembrie - 2 octombrie 1945 au loc, la Londra, convorbiri între miniștrii de Externe britanic, sovietic și american. În privința României se decide reorganizarea guvernului Groza, prin includerea a câte unui reprezentant din Partidul Național Țărănesc și din Partidul Național Liberal, după care "noul" guvern urma să organizeze alegeri libere
1989: Ungaria deschide Cortina de Fier, pentru a permite germanilor din RDG aflați în concediu în Ungaria să se refugieze în RFG
1998: este inaugurat Fracturismul lui Marius Ianuș
2001: Peste 3.000 de oameni își pierd viața în atacurile teroriste din 11 septembrie din SUA. Atentatele teroriste, de o amploare fără precedent, de la New York și Washington, DC; au fost distruse turnurile gemene din complexul comercial World Trade Center(WTC) din New York și o parte din clădirea Pentagonului din Washington D.C. (ce adăpostește Departamentul Apărării și Statul Major General al Forțelor Armate ale SUA). Ziua de 11 septembrie a fost declarată, printr-un decret prezidențial, Ziua patrioților.
2009: Mihai Ghimpu, numit în funcția de președinte al Parlamentului pe 28 august, a devenit președinte interimar al Republicii Moldova.[1]
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp