Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:12 29 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Încep înscrierile la clasa pregătitoare! Ce fac părinții să fie siguri că micuții vor urma cursurile școlii mult-visate

ro

10 Apr, 2024 17:00 596 Marime text
  • În data de 11 aprilie 2024 încep înscrierile în clasa pregătitoare pentru viitorii școlari care vor intra în bănci în septembrie 2024
Anul școlar 2023-2024 a venit cu unele surprize, mai puțin plăcute pentru elevii de clasă pregătitoare de la câteva școli din municipiul Constanța. Mai exact, din cauza numărului foarte mare de cereri de înscriere s-a decis relocarea în alte unități de învățământ a unor clase întregi de copii de clasă pregătitoare. Mai exact este vorba despre Școala 24, Școala 29 și Școala 39. Aici au fost înregistrate mult mai multe cereri de înscriere față de numărul locurilor disponibile. În aceste condiții s-a decis relocarea elevilor în alte săli de clasă puse la dispoziție de alte școli din oraș.

Astfel, elevi de la Școala 24 au fost relocați în spații puse la dispoziție la Școala nr.11, elevi de la școala 29 la Școala nr. 14 din Palazu Mare și elevi de la școala 39 în spații puse la dispoziție la Școala nr. 31. Vestea nu a fost primită cu brațele deschise de părinți, mai ales că în multe cazuri aceștia au deja copii înscriși la școala din cartier și astfel au fost nevoiți să lase un copil la școala de lângă casă și apoi să ducă alt copil la școala aflată la câțiva kilometri distanță de casă.

În data de 11 aprilie 2024, conform metodologiei de înscriere a copiilor în învățământul primar pentru anul școlar 2024 – 2025, apobată prin O.M.E. 4.019 din 15 martie 2024 încep înscrierile în clasa pregătitoare pentru viitorii școlari care vor intra în bănci în septembrie 2024.

Sunt șanse destul de mari ca problemele întâmpinate la începutul anului școlar să se repete, mai ales că legislația în vigoare nu s-a schimbat și se permite înscrierea la școală pe baza vizei de flotant. Așa se face că, înainte cu câteva săptămâni de startul înscrierilor, părinții dornici să își vadă copiii la anumite școli din oraș au și demarat demersurile pentru a obține mult dorita viză de flotant.

Fără să le pese că demersurile lor pot face să sufere un alt copilaș care nu poate merge la școala din cartier, părinții au dat sfoară în țară, prin orice cale de infoermare pentru a pune mâna pe viza dorită. Unii au apelat chiar și la Facebook acolo unde au sperat să găsească înțelegere pe grupul mămicilor descurcărețe. În anunțurile postate erau oferite și sume de bani în schimbul mult doritei vize de flotant.

Nu toate aceste anunțuri au fost văzute cu ochi buni, în unele cazuri cei care au îndrăznit să le posteze alegându-se cu critici aspre din partea internauților. Unele întemeiate, altele mai puțin întemeiate. Cert este că din cauza celor „descurcăreți de cele mai multe ori au de suferit cei care chiar locuiesc la două minute de școală.

Mai mult, acei părinți care apelează la astfel de tertipuri ar trebui să știe că atunci când apar astfel de situații copiii ajung să studieze fie în alte spații puse la dispoziție de ISJ fie cu cadre suplinitoare, având în vedere că acele posturi apărute peste noapte nu pot fi titularizabile. În această situație ce obțin cei care „vânează“ școlile „bune“?  Pe lângă faptul că îi împiedică pe micuții care locuiesc în vecinătatea școlii să urmeze cursurile aproape de casă sunt nevoiți să parcurgă și o distanță mult mai mare față de casă în traficul infernal din Constanța.

Un exemplu: un părinte care stă în Zona Casa de Cultură apelează la cunoștințe pentru a-și putea înscrie copilul la Școala 29 din Tomis Nord. Ulterior află la începutul anului că micuțul va studia în spații puse la dispoziție la școala 14 din Palazu Mare. Ce a rezolvat în acest caz? Doar un drum mult mai lung de parcurs la primele ore ale zilei. În plus, un copil care stă la două minte de Școala 29 din Constanța este nevoit să se trezească mult mai devreme pentru a ajunge la Școala 14 Palazu Mare aflată la câțiva kilometri de casă.

Trist este că tot scandalul ce a avut loc la începutul anului școlar cu părinți supărați din cauza acestor decizii nu a condus la nicio schimbare nici în plan legislativ, nici în mintea părinților care procedează la fel, doar pentru a-și vedea copilul înscris la școala mult-dorită.

PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise. 

Citește și: 

Înscrierea în clasa pregătitoare începe pe 11 aprilieISJ Constanța a afișat numărul de clase și străzile arondate școlilor. Află la ce școală îți poți înscrie copilul (DOCUMENTE)
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii