Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
21:27 23 03 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Atenție fumători! Guvernul a aprobat interzicerea ţigărilor aromate

ro

24 Feb, 2016 21:49 960 Marime text
 
În ședința de astăzi a Guvernului, a fost aprobat printre altele un proiect de lege care stabilește condițiile pentru fabricarea, prezentarea și vânzarea produselor din tutun și a celor conexe, în scopul preluării în legislația națională a reglementărilor europene și internaționale promovate pentru reducerea consumului de tutun, îndeosebi în rândul tinerilor.
 
În proiectul de lege se introduc noi condiții referitoare la ingredientele utilizate în fabricarea produselor din tutun, inscripționarea și prezentarea produselor din tutun, trasabilitatea, elementele de securitate și comerțul transfrontalier la distanță cu produse din tutun și conexe.
 
Conform acestui proiect sunt reglementate ingredientele ce pot fi utilizate în produsele din tutun, precum și nivelurile maxime ale emisiilor de gudron, nicotină și monoxid de carbon.
 
Astfel, va fi interzisă plasarea pe piață a ţigărilor şi a tutunului rulat care au o aromă caracteristică, cum sunt cele cu gist de fructe, vanilie, alcool și așa mai departe. Produsele cu aromă caracteristică al căror volum al vânzărilor la nivelul întregii UE reprezintă 3% sau mai mult într-o anumită categorie de produse vor fi interzise din 20 mai 2020, potrivit româniatv.net.
 
Însă, reglementarile nu se opresc aici. De asemenea, pe piață se va interzice comercializarea produselor din tutun care conţin aditivi speciali, precum vitamine, cafeină, taurină și creează astfel impresia că un produs din tutun are un efect benefic asupra sănătății sau că prezintă riscuri mai mici pentru aceasta, dar și a celor care conțin arome în capsule, filtru sau în alte caracteristici tehnice.
 
În acest mod, producătorii și importatorii vor fi obligați să raporteze informaţii referitoare la ingredientele utilizate în procesul de fabricație, la emisiile produselor de tutun și la date privind volumul vânzărilor de produse de tutun din România, pe tip și marcă. Noul format de raportare a fost elaborat și aprobat de Comisia Europeană.
 
Ministerul Sănătății va percepe producătorilor și importatorilor de produse din tutun tarife proporționale pentru primirea, stocarea, prelucrarea și analizarea informațiilor transmise. Suplimentar, producătorii și importatorii au obligații de raportare extinsă pentru anumiţi aditivi Conținuți în țigarete și tutunul de rulat, conform aceleiași surse.
 
În ceea ce privește etichetarea produselor din tutun, aceasta nu se va modifica foarte mult. Astfel, achetele de țigarete și alte produse din tutun vor trebui să cuprindă un avertisment general („Fumatul ucide”, pe 50% din suprafața laterală), un mesaj de informare („Fumul de tutun conține peste 70 de substanțe care cauzează cancer”, pe 50% din suprafața laterală), avertismente de sănătate combinate, formate din text, poză și număr de telefon la care se pot obține informații despre metodele de renunțare la fumat (pe ambele fețe, în partea superioară, pe 65% din suprafață, iar avertismentul poate fi mutat sub timbrul fiscal, astfel încât marca să rămână sub avertisment). Există dimensiuni minime pentru avertismentele combinate: 44mm x 52mm. Avertismentele trebuie schimbate anual și rotate pe pachete. Chenarul exterior negru va avea dimensiunea de 1 mm și va fi inclus în suprafața avertismentului.Sursa foto: informatiazilei.ro

Ti-a placut articolul?

Comentarii