Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:51 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

75 de ani de la scufundarea, în Marea Neagră, a petrolierului Peleș. Vezi detalii

ro

14 Aug, 2016 08:32 5038 Marime text


Astăzi se împlinesc 75 de ani de la scufundarea petrolierului românesc Peleș, în apropiere de Cap Emine, aproape de Varna.
 
Nava Peleș, inițial nava germană Adolf von Baiern, a fost lansată în 1923 și avea capacitatea de 5708 tdw.
Peleș a intrat în dotarea Serviciului Maritim Român la data de 3 martie 1933 , făcând parte dintr-un lot de patr nave de transport achizițonate de la șantierul naval Marinerwerft, Wilhemshaven, Germania: Ardeal (1 iulie 1932), Peleș, Alba Iulia (20 martie 1933) și Suceava (7 aprilie 1933). Navele au deservit rutele Constanța-porturile din Orientul Apropiat și Orientul Mijlociu și Galați-Constanța-porturile din Occident.
La data scufundării Peleș se îndrepta spre Bosfor mergând în convoi cu Superga și Secava, sub paza a două transportoare de mine bulgărești.
La răsărit au fost atacate cu torpile și Peleș s-a scufundat rapid, la mică adâncime. Navele care escortau convoiul au salvat aproape toți membrii echipajului.
Un hidroavion german a salvat ulterior ultimul supraviețuitor. Un singur om a murit.
Petrolierul se află acum la 18 m adâncime, aproape de Varna, este bine conservat iar scafandrii pot pătrunde în interiorul navei - în siguranță, dupa cum precizează bulgarii care organizează expediții la fața locului.
Alte surse dau ca sigură data scufundării 11 august 1941, vasul fiind atacat, torpliat și scufundat, de submarinul sovietic Sutka – 211.
Sursa foto: rhcforum
NOTĂ: Pentru elaborarea acestei știri au fost consultate mai multe surse publice, printre care presa vremii, scubalibre.ro, dar și wikipedia.org
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii