Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:35 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#Dobrogea143 Ing. prof. dr. Elena Gogu, directorul Liceului Tehnologic „Gheorghe Duca“ Constanța, mesaj de Ziua Dobrogei

ro

22 Nov, 2021 00:00 2012 Marime text
 
Cu ocazia aniversării a 143 de ani de la revenirea Dobrogei la patria mamă, ing. prof. dr. Elena Gogu, directorul Liceului Tehnologic „Gheorghe Duca“ Constanța, a transmis următorul mesaj de Ziua Dobrogei:
 

 Dobrogea este, înainte de toate, un spațiu încărcat de spiritualitate. Nu poți trăi fără emoție în locul în care poetul latin Ovidius a scris și a lăsat operele literare „Tristia“ și „Epistulae ex Ponto“ - adevărate izvoare istorice referitoare la Dobrogea și geți.
Am cunoscut Dobrogea încet-încet, puțin câte puțin, de-a lungul copilăriei și maturității mele, învățând din „copilăria“ și „maturitatea“ ei. Din păcate, istoria acestor locuri este prea puțin promovată. Oamenii, prinși în tăvălugul vieții nu prea știu sau nu prea mai știu că Dobrogea a avut și ea un statut asemenea celorlalte provincii românești, că în secolul al XIV-lea s-a format statul medieval Dobrogea, în jurul Țării Cărvunei (aflată între Mangalia și Varna), că Dobrogea a fost alipită de Țara Românească în vremea lui Mircea cel Bătrân, dar răpită la scurt timp de Mahomed I, pentru ca să revină „acasă” prin diplomația lui Carol I.
Așadar, aș recomanda cuiva care ajunge în Dobrogea să „îi vadă”, înainte de toate, istoria bogată, dar și esențele culturale.
Luând în considerare istoria lor zbuciumată, cred că dobrogenii sunt, înainte de toate, oameni care cunosc arta conviețuirii, empatiei și a ajutorării aproapelui.
 
      DIRECTOR,
Ing. Prof. Dr. Gogu Elena

 
 
Citește și:
#sărbătoreșteDobrogea143

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari