Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:06 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#Dobrogea143 Comandor Marius Laurențiu Rohart, directorul Muzeului Național al Marinei Române, mesaj de Ziua Dobrogei

ro

26 Nov, 2021 00:00 2369 Marime text
 

Cu ocazia aniversării a 143 de ani de la revenirea Dobrogei la patria mamă, comandor Marius Laurențiu Rohart, directorul Muzeului Național al Marinei Române, a transmis următorul mesaj de Ziua Dobrogei:


Când și cu ce ocazie ați cunoscut Dobrogea ?
 
Sunt născut și crescut pe malul mării în cartierul constănțean „Peninsulă”, în imediata vecinătate a „Edificiului roman cu mozaic” și a thermelor romane. Aici m-am format ca om și ca profesionist, sunt absolvent al Liceului Militar de Marină „Alexandru Ioan Cuza” și al Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” și niciodată nu mi-am imaginat că aș putea fi altceva în afară de ofițer al Forțelor Navale Române. Dobrogea este parte din viața și educația mea.
 
Ce ați recomanda să vadă cuiva care nu a ajuns în Dobrogea ?
 
Dacă sosește pentru prima dată în Dobrogea, în primul rând i-aș recomanda să admire frumusețea și maiestuozitatea Mării Negre, a Dunării și a Deltei Dunării, această regiune fiind binecuvântată cu existența acestor două întinderi de ape care au guvernat cursul istoriei, dar și evoluția locuitorilor ei. În al doilea rând, să viziteze cetățile antice care împânzesc teritoriul dobrogean, dar și să treacă pragul instituțiilor de cultură, mă refer aici la muzee, pentru că aici vor regăsi informațiile necesare înțelegerii evoluției acestei regiuni istorice, dar și elemente legate de arta populară, flora și fauna regiunii. Și în al treilea rând, dar nu cel din urmă, să treacă pragul lăcașurilor de cult: biserici, geamii, sinagogi, care îmbogățesc arealul dobrogean, mai ales că pe aceste meleaguri a propovăduit unul dintre discipolii lui Iisus, Sfântul Andrei.
 
Care considerați că sunt cele mai importante trei valori pe care le au dobrogenii ?
 
Din punctul meu de vedere, cele mai importante valori ale dobrogenilor sunt: Marea Neagră, Dunărea, Delta Dunării și binecunoscuta armonie a mozaicului etnic al regiunii.
 
Ce mesaj le transmiteți dobrogenilor de Ziua Dobrogei ?
 
Cu prilejul acestei frumoase și extrem de importante sărbători naționale pentru România, aș vrea să le transmit dobrogenilor ceea ce doresc oricărui român: să fie sănătoși, să trăiască în pace, să se bucure de fiecare moment posibil și să nu uite că în piepturile noastre bate o singură inimă, inima de român!
 
Sursa foto: ZIUA de Constanța
 
Citește și:  #sărbătoreșteDobrogea143
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari