Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:23 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#Dobrogea143 După recâștigarea Dobrogei, trupele române intră în orașul Tulcea – „O numeroasă poporaţiune i-a întâmpinat copleşită de un inefabil sentiment“

ro

18 Nov, 2021 00:00 2296 Marime text

 
  • Acum 143 de ani, pe 18 noiembrie 1878, trupele românești intrau triumfător în Tulcea. 

După recâștigarea Dobrogei, momente de maxim entuziasm aveau să se petreacă în Dobrogea. Unul dintre aceste momente avea să fie și la Tulcea atunci când soldații români intrau cu mândrie pe teritoriul tulcean.
 
Ziua de 18 noiembrie 1878 a fost prilejuită de momente marcante. Martorii la evenimente relatează că spre prânz reprezentanţii naţionalităţilor în frunte cu clerul lor s-au aşezat pe ambele laturi ale traseului fixat, de la debarcader până la intrarea în Catedrală.
 
La orele prânzului trupele militare soseseau în sunetul fanfarelor militare, a salvelor tunurilor de pe vase, a glasului concertat al clopotelor tuturor bisericilor şi a uralelor nesfârşite ale mulţimii.
 
„În momentul când primii ostaşi ai României puneau piciorul pe pământul dobrogean, «o numeroasă poporaţiune cu mult entuziasm» - aşa cum glăsuiau telegramele vremii (Arhiva Ministerului Afacerilor Externe, vol. 101, dosar 71, D4, 1878, f. 356) - i-a întâmpinat copleşită de un inefabil sentiment în care îşi găseau împlinirea vechi visuri de libertate, unitate şi mândrie naţională“ se menționează în cartea Istoria Dobrogei de Adrian V. Rădulescu și Ion Bitoleanu, lucrare pe care o găsiți în Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța.
 
Armata română a fost primită, triumfal, la Tulcea trecând prin trei arcuri de triumf. Cetăţeanul Costache Boambă, cel mai în vârstă dintre notabilii români, a oferit comandantului tradiţionala pâine şi sare şi a adresat ostaşilor, în numele locuitorilor, o înflăcărată cuvântare patriotică de bun sosit. Stâlpii arcurilor erau împodobiți în culorile tricolorului, alături de inscripții de bun venit. În anii  următori avea să se construiască pe  Dealul Independenței Monumentul Independenței care tronează și astăzi peste oraș și ținuturile înconjurătoare.
 
„În aceste zile toate comunităţile etnice au adresat guvernului României telegrame de felicitare,exprimându-şi adeziunea faţă de actul istoric la care luau parte cât şi credinţa sinceră pentru noua lor patrie. Cu siguranţă că foarte mulţi oameni au reflectat atunci asupra mesajului cuprins în proclamaţia domnitorului, adresată populaţiei Dobrogei, pătrunşi de sentimentul că acest act era ireversibil şi drept, corespunzător propriilor lor interese. «Noi nu intrăm în hotarele voastre ca nişte cuceritori - suna documentul - dar, o ştiţi şi voi, mult sânge românesc s-a vărsat pentru dezrobirea popoarelor din dreapta Dunării.
 
Locuitorilor de orice naţionalitate şi religiune, Dobrogea, vechea posesiune a lui Mircea cel Bătrân şi Ştefan cel Mare, de astăzi face parte din România» (Dobrogea, cincizeci de ani de viaţă românească, p. 345)“ se arată în cartea Istoria Dobrogei de Adrian V. Rădulescu și Ion Bitoleanu, lucrare pe care găsiți în Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța.
 
Sursă de documentare: Istoria Dobrogei de Adrian V. Rădulescu și Ion Bitoleanu
 
Citește și:
 
Unirea Dobrogei cu România - „Azi veţi pune piciorul pe acest pământ care devine din nou românesc!“

Preluarea Dobrogei de autoritățile române în 1878

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari