Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:52 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală - Acces universal la informație „La Population de la Dobroudja”, de dr. Sabin Manuilă

ro

04 Dec, 2021 00:00 3788 Marime text

 
Biblioteca virtuală pe care o lansam în urmă patru ani, aducând digitalizarea în atenția administrației publice locale, instituțiilor culturale și nu numai, a devenit acum de o actualitate fără precedent, la nivel global. 
 
Mesajul central al acestei inițiative vine de la nivel universitar - Biblioteca Ioan Popișteanu a Universității Ovidius Constanța, în parteneriat cu Asociația  Ștefadina și cu sprijinul ziarului ZIUA de Constanța, aduc în spațiul public, primul filon de semnături ale strămoșilor noștri.
 
Mai exact, Colecția Specială, compusă din peste o sută de volume, dintre care și cărți de patrimoniu, care au o vechime de câteva sute de ani, au fost restaurate și digitalizate și oferite prezentului și, mai ales, viitorului.
Ca o continuare a proiectului nostru #Dobrogea Digitală - Acces Universal la Informație, lansăm fondul de carte restaurat și digitalizat, care poate fi accesat atât pe site-ul ZIUA de Constanța în secțiunea Dobrogea și Biblioteca Universității Ovidius Constanța, cât și pe site-ul Bibliotecii Universitare „Ioan Popișteanu”.


 
Medic, demograf și statistician român, membru corespondent al Academiei Române și director al Institutului Central de Statistică,  Sabin Manuilă este autorul lucrării „La Population de la Dobroudja”, apărută în 1939, la editura Institutului Central de Statistică.
Volumul, însumând 160 de pagini, constituie o interesantă și utilă analiză a structurii populației din Dobrogea, luându-se ca reper recensământul din 1930.

Studiul analizează repartizarea populației aparținând diferitelor naționalități, în diversele localități ale provinciei, autorul considerând Dobrogea regiunea cu mișcarea de populație cea mai activă din întreaga Românie.

Sunt alcătuite tabele cu ritmul de creștere a populației în zonă, repartizarea ei pe sexe sau grupe de vârstă.

De asemenea, autorul a întocmit statistici referitoare la numărul de nașteri, decese și divorțuri, în funcție de religie, situația căsătoriilor mixte, structura familiilor, repartizarea pe profesii și etnii, gradul de instruire a populației.

Ne sunt oferite detalii cu privire la situația imobilelor din provincie, condițiile de locuit sau repartizarea personalului în întreprinderi industriale și comerciale din Dobrogea.

Lucrarea este extrem de minuțios alcătuită, are un index ușor de folosit și conține date prețioase despre structura unei populații eterogene, viețuind pe teritoriul Dobrogei Vechi (Constanța și Tulcea) și al Cadrilaterului (Caliacra și Durostor), dar și despre mișcările sale în timp, în funcție de naționalitate sau religie.
 
Despre Gabriela TITZ
 
Absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității București (promoția 1993), cu un master în Drept și Administrație Europeană, a fost, timp de șapte ani, redactor al revistei culturale „Tomis“. A lucrat în domeniul consultanței, dar și ca inspector, în Direcția de Proiecte Europene a Consiliului Județean Constanța și în cadrul Agenției Județene de Plăți și Inspecție Socială. A tradus și a publicat, individual sau în calitate de co-autor, șapte volume apărute la edituri românești de prestigiu. În prezent, este redactor proiecte culturale la ziarul ZIUA de Constanța, traducător și consultant în domeniul proiectelor cu finanțări externe.
 

Citește și:

Dobrogea și Biblioteca Universității „Ovidius“ Constanța
 
Volumul are 161 de pagini și poate fi descărcat de mai jos.
 
 
 
Citește în format integral

162


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari