Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
22:29 26 04 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Istoria Dobrogei - Bibliografie Simeon (sec. X) - „Cronografie”

ro

26 Apr, 2025 16:22 446 Marime text
  • Simeon a trăit în secolul X și a deținut funcțiile de magister și logothetes. El a redactat în limba greacă o cronica universală, care relatează evenimentele până în anul 948. Simeon a folosit ca sursă o cronică anonimă mai veche, utilizată și de alți cronicari bizantini, precum Leon Gramaticul. De aceea cele două cronici apar împreună în manuscrise și în tipărituri. (H. Mihăescu & Gh. Ștefan)
 
Anul de la facerea lumii 6307, iar de la nașterea Domnului ... 9 (p. 615). Au găsit Adrianopolea [Edirne/Turcia europeană] întărită și au împresurat-o. Au stat mai multe zile și n-au putut face nimic cu împresurarea. Au așezat mașini de luptă și au început a bate cetatea. Cei închiși înlăuntru n-aveau de unde primi ajutoare și mureau de foame : de aceea s-au predat. Bulgarii [hanul Krum, 813 – nota editorilor români] i-au luat pe toți prizonieri în număr mare și întreaga lor pregătire de război, apoi i-au colonizat în Bulgaria de dincolo de fluviul Istru.
 


Anul de la facerea lumii 6408, iar de la nașterea Domnului [914]... 7 (p. 722). Deoarece bulgarul Simeon [țar (893-927) – n. e. r.] pustiia Tracia, s-a cerut ca Ioannes Bogas să fie numit în demnitatea de patricius și să duca împotriva lui Simeon pe pecenegi [popor turcic la nordul Dunării de Jos]. Ioannes a luat daruri, a adus ostateci în oraș și s-a înțeles cu pecenegii să treacă fluviul [Dunărea] și să lupte împotriva lui Simeon.
 


10 (p. 724). A fost trimis Roman, care avea demnitatea de patricius si era comandant de corăbii, împreuna cu toată flota la fluviul Dunărea [Delta Dunării] spre a da ajutor lui Leon Focas. Dar, cum am zis, Bogas primise ordin de la comandantul de corăbii Roman să aducă pe pecenegi și să-i treacă fluviul. Au pornit la luptă, dar pecenegii au văzut că se ceartă și s-au întors la vetrele lor. După ce războiul a luat sfârșit și Roman și Bogas s-au întors împotriva lor și 1-a pus în atâta primejdie pe comandantul de corăbii Roman, încât s-a hotărât să i se scoată ochii pe motiv că pecenegii n-ar fi trecut fluviul din pricina neglijenței, și chiar mai mult, din cauza răutăților sale ; apoi pentru că n-ar fi luat cu el în corăbii pe romanii care fugeau. (p. 725). Și ar fi ispășit această pedeapsă, dacă hotărârea luată n-ar fi fost combătută de Constantin Gongyles, care avea demnitatea de patricius, și de Ștefan magister, oameni cu foarte multă influență pe lângă împărăteasă.
 
 

Bibliografie
Leonis Grammatici Chronographia ex recensione I. Bekkeri, Bonn, 1842, p. 1-228.
Haralambie Mihăescu & Gheorghe Ștefan (redactori responsabili) / ACADEMIA DE STUDII SOCIAL POLITICE - INSTITUTUL DE ARHEOLOGIE – INSTITUTUL DE STUDII SUD-EST EUROPENE, Izvoarele istoriei României, vol. II. De la anul 300 până la anul 1000, Ed. Academiei R. S. R., București, 1970 (LXXIV. Simeon Magister)
 
Sursa foto: ZIUA de Constanța - Exponate Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța


Despre Marius Teja

Marius Virgil Teja s-a născut în judeţul Constanţa, în anul 1969. A absolvit Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti şi are un master în Relaţii Internaţionale, absolvit la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. A fost profesor de Istorie şi Cultură Civică, muzeograf, voluntar afterschool, iar din 2020 editează blogul „Națiunea Armână“.
 

Citește și:

Istoria Dobrogei - Bibliografie: Nicephoros (sec. IX) - „Scurtă istorie”

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari