Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:55 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Istoria Dobrogei - Bibliografie Ovidiu (sec. I î. H. – sec. I d. H.) - „Arta de a iubi” și „Ibis” (GALERIE FOTO)

ro

29 Sep, 2023 17:00 3263 Marime text

Marele poet roman Publius Ovidius Naso (43 î. H. Sulmona/Italia – Tomis 17 d. H. )a fost exilat în anul 8 d. H. în polis-ul Tomis de către împăratul Augustus (30 î. H. – 14 d. H.), din motive neclare. El a fost nevoit să trăiască în colonia greacă până la sfârșitul vieții, exprimându-și starea de spirit în volumele lirice „Tristele”, „Scrisori din Pont” și „Ibis”. (ed. G. Ștefan)
 

Arta de a iubi” (Ars amatoria)
Poemul în trei cărți a fost scris în anul 1 î. H., când Ovidiu se afla la Roma, și abordează arta seducției practicată de aristocrația capitalei, fiind considerat în istoriografie o cauză a presupuselor acuzații de imoralitate pentru care ar fi fost exilat de împăratul susținător al restaurării moralei și eticii.
În cartea III poetul subliniază inventivitatea unui sclav get: „332.. Că tatăl este înșelat de născocirile iscusitului Geta.”
În antichitatea greco-romană era un loc comun denumirea sclavilor cu numele poporului lor, așa cum procedaseră anterior comediografii greci Menandru (sec. IV î. H.) și Herondas (sec. III î. H.), la care istoricul G. Ștefan (1899-1980) îl adaugă pe romanul Terențiu (sec. II î. H.).
 

„Ibis”
În paragrafe diferite, tracii și geții sunt prezentați ca arcași recunoscuți în climatul foarte rece al Dunării de Jos: „137-138 Cât timp vor lupta tracii cu arcul, iazigii [trib sarmatic iranian în Pannonia/Ungaria] cu sulița/Cât va fi Gangele [fluviu în India] cald, Istrul înghețat... / voi duce război cu tine.”; „637-638. În sfîrşit, printre săgeţi sarmaticeşi getice / îţi doresc să trăieştişi să mori în aceste locuri.”



Poetul amintește și Insula Șerpilor/Leuce, locul în care fusese înmormântat eroul grecAhile, ucis în Războiul Troieiconform poemelor homerice: „329-330 Sau, ca odinioară Lenaeus de pe țărmurile amastriace, / să fii aruncat gol pe pământul lui Ahile.””
Editorul G. Ștefan notează că „Ibis”a reprezentat un atacal lui Ovidiu împotriva dușmanului său din Roma, căruia îi dorea ca răzbunare tot ce putea fi mai rău: să trăiască până la moarte în mica insulă izolată din Marea Neagră sau în ținutul înghețat al geților de la frontiera imperiului, unde poetul fusese exilat fără speranță de întoarcere în capitala mediteraneeană.
 

Bibliografie
P. OvidiiNasonisTristia, Ibis, Ex Pontolibri, Fasti, ediderunt R. Merkel – R. Ehwald–W. Levy, Teubner, Leipzig, 1922
Ovide, L`artd`aimer, texte etablit et traduit par H. Bornecque, LesBellesLettres, Paris, 1929
GHEORGHE ȘTEFAN (redactor responsabil) /INSTITUTUL DE ARHEOLOGIE AL ACADEMIEI RPR, Izvoare privind istoria României, vol. I, Ed. Academiei R. P.R., București, 1964. (LVII. Ovidiu)

Sursa foto: ZIUA de Constanța - Exponate Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța 
 
Despre Marius Teja
 
Marius Virgil Teja s-a născut în judeţul Constanţa, în anul 1969. A absolvit Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti şi are un master în Relaţii Internaţionale, absolvit la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. A fost profesor de Istorie şi Cultură Civică, muzeograf, voluntar afterschool, iar din 2020 editează blogul „Națiunea Armănă“.

Citește și:
Istoria Dobrogei - Bibliografie August (sec. I î. H. - sec. I d. H.) - „Faptele împăratului August”

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari