Istoria Dobrogei - Bibliografie Leon VI (sec. X) - „Tactica”
09 May, 2025 17:00
09 May, 2025 17:00
09 May, 2025 17:00
ZIUA de Constanta
477
Marime text


Imparatulbizantin Leon VIcel Intelept (886-912) a scris în limba greacă lucrări de dogmatică, astrologie, strategie, versuri, epigrame etc. În scrierea de strategie cu titul„Tactica,”în douăzeci de cărți, redactată în 905, a sistematizat cunoștințele de artă militară acumulate pânăîn timpul domniei sale, folosind în special tratatul „Strategicon” al lui Mauricius (secolul VII), sursă din care a preluat informații despre slavi. (H. Mihăescu & Gh. Ștefan)
Informațiile despre slavi sunt cuprinse în Cartea XVIII
79 (col. 964 D). Slavii locuiau cândva [înainte de 602] dincolo de Istru, numit și Dunăre.Romanii îi atacau și înfruntau cu război. Și slavii duceau o viață nomadăînainte de a trece Dunărea și de a-și apleca grumazul sub jugul împărăției romane[de fapt slavii forțaseră așezarea masivă în Peninsula Balcanică]...
99 (col. 968 D). Neamurile slave aveau același fel de trai și se asemănau între ele, erau libere și nu sufereau să fie aservite sau stăpânite, mai ales atunci când locuiau dincolo de Dunăre,în țara lor proprie [Moldova, Muntenia, Oltenia]. După ce au trecut dincoace și au fost silite să primeascăsclavia[!], n-au vrut să asculte cu plăcere de alții, ci, într-un fel oarecare, numai de oamenii lor. Ei socoteau că e mai bine să fie nimiciți de șeful tribului, decât să slujească sau să se închine legilor romaneși au primit sfințenia botezului salvator numai cu condiția de a-și păstra libertatea cu care se deprinseseră din vechime...
106 (col. 971 AB). Foloseau ca hranămeiul, dar le plăcea mai mult cumpătarea și suportau greu muncile agricole, deoarece iubeau o viață mai liberăși lipsită de trudă, decât să dobândească cu multă osteneală belșug de băuturi și avere.
107, (col. 971 CD). Se înarmau uneori cu sulițe mici sau cu două lănci de fiecare bărbat, iar unii și cu scuturi mari și late sau cu scuturi rotunde; foloseau și arcuri de lemnși aveau săgeți înveninate, ceea ce e vătămător, dacă cel rănit nu ia măsuri contra otrăvii sau alt remediu împotriva veninului, sau nu taie în grabă rana, ca să nu se răspândeascăotrava, ea distruge tot corpul. Le place să locuiascăși să fugăîn desișuri și în locuri inaccesibile.
108 (col. 972 AB). Cum făceau pe atunci romanii asalturi și înfruntări împotriva lor, am arătat mai înainte în capitolul despre înfruntările pe neașteptate, pentruca și tu, conducătorule de oști, dacă nu acum împotriva lor, dar cel puțin împotriva unora ca ei sau împotriva altor barbari să pregătești atacuri prin surprindere, când găsești ceva de folos din schemele noastre; așadar săle ai gata și pe acestea la nevoie și să faciexerciții din vreme.
Bibliografie
Patrologia Greaca, vol. CVII (1863), col. 672-1120.
Haralambie Mihăescu & Gheorghe Ștefan (redactori responsabili) / ACADEMIA DE STUDII SOCIAL POLITICE - INSTITUTUL DE ARHEOLOGIE – INSTITUTUL DE STUDII SUD-EST EUROPENE, Izvoarele istoriei României, vol. II. De la anul 300 până la anul 1000, Ed. Academiei R. S. R., București, 1970(LXXIX. Leon cel Înțelept)
Sursa foto: ZIUA de Constanța - Exponate Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța
Despre Marius Teja
Marius Virgil Teja s-a născut în judeţulConstanţa, în anul 1969. A absolvit Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureştişi are un master în RelaţiiInternaţionale, absolvit la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. A fost profesor de Istorie şi Cultură Civică, muzeograf, voluntar afterschool, iar din 2020 editează blogul „Națiunea Armână“.
Citește și:
Istoria Dobrogei - Bibliografie„Listele episcopatelor” (sec. IX)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii