Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:21 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Istoria Dobrogei - Bibliografie Apuleius (sec. II) - „Apologia”

ro

16 Feb, 2024 17:00 5311 Marime text

Lucius Apuleius s-a născut în anul 125, la Madaura (Algeria), în Africa de Nord romană. El a beneficiat de o educație aleasă și a avut posibilitatea de a călători în Africa, Italia și Orientul roman. Apoi s-a stabilit la Oea (Tripoli/Libia), unde s-a căsătorit și a devenit o personalitate locală. Din scrierile sale s-au păstrat: „Apologia”, un discurs de apărare împotriva acuzației de magie; „Floridele”, o colecție de 24 extrase din declamațiile sale; trei scurte studii filozofice; „Metamorfozele” sau „Măgarul de aur”, un roman satiric cu elemente fantastice. (ed. G. Ștefan)
 
În „Apologia”, Apuleius îl menționează pe personajul legendar traco-get care a fondat religia acestui popor, citându-l în acest sens pe marele filozof grec Platon (sec. IV î. H.):„26. Acelaşi Platon ne-a lăsat scris următoarele, într-un alt dialog despre un oarecare Zalmoxis, de neam trac, dar un bărbat [care se ocupa – notă G. Ș.] cu aceeaşiştiinţă:. Dar dacă lucrurile stau aşa, de ce să nu-mi fie îngăduit să cunosc fie bunele cuvinte ale lui Zalmoxis, fie ceremoniile preoţeşti ale lui Zoroastru [personaj legendar din sec. VII-VI î. H., fondator al religiei iranienilor antici]?”
Istoricul Gh. Ștefan (1899-1980) notează că știința la care făcea referire Apuleius era magia, citând în acest sens dialogul „Carmide” al lui Platon.
Personajul legendar traco-getfusese menționat sub forma Zamolxis de: grecul Ellanikos (sec. V î. H,.), grecul Mnaseas (sec. II î. H.), grecul Diodor (sec. I î. H.), grecul Strabon (sec. I î. H.), Lucian  (sec. II), Clemens (sec. II-III), în timp ce grecul Herodian îl amintise și sub forma Zalmoxis.
 
Bibliografie
Apulee, Apologies, Florides, texte etablie et traduit par Paul Vallette, LesBellesLettres, Paris, 1924.
GHEORGHE ȘTEFAN (redactor responsabil) /INSTITUL DE ARHEOLOGIE AL ACADEMIEI RPR, Izvoare privind istoria României, vol. I, Ed. Academiei R. P.R., București, 1964(XCVI. Apuleius)
 
Sursa foto: ZIUA de Constanța - Exponate Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța 

Despre Marius Teja
 
Marius Virgil Teja s-a născut în judeţulConstanţa, în anul 1969. A absolvit Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureştişi are un master în RelaţiiInternaţionale, absolvit la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. A fost profesor de Istorie şi Cultură Civică, muzeograf, voluntar afterschool, iar din 2020 editează blogul „Națiunea Armănă“.
 

Citește și:
IstoriaDobrogei - BibliografieParadoxografullui Rohde (sec. III)


Galerie foto:



Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari