Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:51 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală Un nou volum al lui Pericle Martinescu în Biblioteca Digitală ZIUA de Constanţa

ro

13 Dec, 2019 00:00 3212 Marime text

Pericle Martinescu ne oferă, cu volumul său „Excursie în Ciclade”, prilejul unei fascinante incursiuni pe tărâmul Greciei, ţară pe care a vizitat-o în trei rânduri, fără a înceta să se lase fermecat de istoria şi oamenii săi.


Amabilitatea, bunăvoinţa, buna dispoziţie a locuitorilor - în greceşte, „xenos” care înseamnă străin, este echivalent cu oaspete – l-au făcut de fiecare dată să revină, cu şi mai mult entuziasm, căci „grecii şi-au păstrat, sub aparenţa lor de oameni grăbiţi şi impulsivi, o inocenţă sufletească, un echilibru al instinctelor într-o măsură ce-i despăgubeşte de multe neajunsuri de ordin economic al ţării lor”.


Autorul consacră câteva zeci de pagini Atenei, oraşul de la poalele Acropolei, complexelor de monumente şi vestigii „a căror vizitare îţi dă senzaţia că evadezi din Spaţiul şi Timpul tău, alunecând într-o lume ireală şi foarte depărtată, pe care glasul pietrelor şi culoarea evocărilor o fac totuşi foarte apropiată”.

 

DESCARCĂ GRATUIT CARTEA ÎN FORMAT PDF



De asemenea, sunt trecute în revistă, cu detalii pitoreşti, ţesute pe pânza legendelor mitologice, incursiunile în Peloponez, pe insula Egina (unde îl întâlneşte pe Kazantzakis, cu care împărtăşeşte dragostea pentru literatură, artă sau călătorii), pelerinajul la Epidaur, excursiile în Argos, Mycene, Santorini, Creta, Delos sau Corint.


Consemnările despre Ciclade sunt pline de emoţie faţă de presupusele urme ale vechii Atlantide, continentul scufundat, un univers mirific, unde realitatea se îmbină armonios cu feeria. Căci, dacă de la distanţă, de pe mare, insulele par aride şi pustii, văzute din interior, ele oferă călătorului imaginea luxuriantă a livezilor bogate în smochini şi portocali, a viilor născătoare de vinuri celebre.


Grecii rămân pentru Pericle Martinescu un „neam de oameni de elită” - aşa cum îi numea Lamartine - cărora moştenirea unui trecut glorios le dă un legitim sentiment de mândrie, dublat de conştiinţa că trebuie să se dovedească demni de patrimoniul ce le-a fost încredinţat de istorie. Acesta pare a fi secretul eternei tinereţi a unui popor ce a străbătut mileniile, „căci nimic la ei nu a căzut în caducitate, totul păstrează prospeţimea de la început, chiar după mii de ani de perenitate”.


O călătorie livrescă prin locurile unde au trăit zeii, marcat de „măreţia mută ascunsă în epopeea hieratică a pietrelor”, volumul lui Pericle Martinescu constituie o invitaţie la contemplare, dincolo de graba timpului care ne aleargă şi nu ne mai lasă răgaz să visăm.
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari