Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:13 29 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală „Primăvara creștea ca un miracol...”

ro

28 Feb, 2022 00:00 2808 Marime text
  • O fermecătoare descriere a primăverii, a Naturii care renaște, într-un „cântec de clorofilă”
 
Romanul de debut al scriitorului dobrogean Pericle Martinescu aduce în prim plan un personaj plin de viață și pasionat de natură și de poezie.
Horia, alter-egoul tânărului autor, este protagonistul romanului „Adolescenții de la Brașov” și, dincolo de aparența sa de elev teribilist, aflat în căutare de sine, este un suflet sensibil și profund, care vede dincolo de lucruri, care sesizează detalii semnificative și le pune în cuvinte și simboluri revelatoare. Iată cum descrie, într-un fragment, forța cu care primăvara face să renască oameni, plante, emoții... 
 
„Primăvara creştea ca un miracol...
La Braşov primăverile sunt timpurii şi sunt blânde. De-abia prin Mai, uneori timpul devine capricios, cu ploile sale calde şi violente - sau monotone şi melancolice ca o iubire discretă. În a doua jumătate a lui Martie şi întregul Aprilie, totul e îmbătat de lumina primelor raze de soare care aburesc pământul și răscolesc apele sufletelor aprinse de lirism. Până şi în zâmbetele ftizicilor, instalaţi la rând pe băncile aleelor însorite de pe Warte, vezi bucuria, imensa bucurie pe care o coboară primăvara din cer. Florile încep să privească seninul de deasupra lor; gâzele, într'o suverană confuzie de voci, încep să intoneze imnuri minore în onoarea fermecătoarei Naturi. E o poezie peste tot, un cântec de clorofilă, ce se înfiripă deasupra caselor roşii îngrămădite la poalele unui munte de orgii. Tâmpa geme, geme înăbuşită de verdeaţă şi pare un monstru superb, ridicat în două picioare peste oraşul idilic şi boem ca unul din leii triumfali dăltuiţi în stema ţării. Sufletul palpită de o nelinişte luminoasă, iubirea creşte, ca un puhoi dezastruos şi sângele circulă mai înflăcărat. Aprilie pune în inima fiecărui tânăr ceva din podoaba bogată a castanilor înşiraţi pe bordura trotuarelor, ca nişte lampadare uriaşe, cu zeci de braţe încărcate cu mii de diamante; degetele fiecărei frunze poartă un fragment din primăvară, pupilele fiecărei flori suportă o beţie delirică a cosmosului înebunit de vertigiul cu care sublima tinereţe se ridică din pământ. E un dans nebun peste tot şi o muzică drăcească de elanuri.”
 

 
#citeşte mai departe în volumul Adolescenții dela Brașov, de Pericle Martinescu
#„Adolescenții de la Brașov”
#Autor Pericle Martinescu

Dacă în urmă cu 124 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“.
 
DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA de Constanţa (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanţa sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.
  
Sursa foto: captură youtube/arhiva tvr 
 
Citește și:

#DobrogeaDigitală -„Adolescenții dela Brașov”, de Pericle Martinescu: În luna mai, „toți salutam dragostea, tinerețea, viața…”

 
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari