Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:07 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală Parohia „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din 2 Mai

ro

29 Jun, 2021 00:00 4428 Marime text
  • Actuala biserică „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din 2 Mai a fost construită în anul 1976, de preotul Emil Măldăianu, pe locul unui locaș de cult mai vechi, ridicat în anul 1934, care purta hramul Sfântului Prooroc Ilie. 
Satul 2 Mai sau „Două Mai”, după numele inițial, a fost înființat de Mihail Kogălniceanu în anul 1878, fiind populat la început cu 18 familii de scapeți ruși aduși din București, Iași și Galați. Scapeții erau membrii unei secte religioase creștine ai cărei adepți se supuneau castrării. Potrivit istoricului parohiei, numele satului a fost ales în amintirea loviturii de stat de la 2 Mai 1864, prin care Parlamentul României a fost dizolvat de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza, deoarece se împotrivea adoptării Proiectului Legii Rurale.
 
Potrivit aceluiași istoric, semnat de preotul Laurențiu Măldăianu, la inițiativa Guvernului I. C. Brătianu de a coloniza Dobrogea cu români din alte regiuni ale țării, aceștia au început să sosească în număr mare în această zonă după primul Război Mondial, preponderent din județele Argeș și Vâlcea, precum și mocani din Transilvania care veneau cu turmele de oi din vară până toamna, cu mult înainte de a se stabili aici împreună cu familiile lor. În afară de români, în satul 2 Mai se mai întâlnesc încă două comunități etnice, respectiv lipovenii și tătării. În prezent, în sat sunt două biserici ortodoxe, una lipovenească, o geamie, una evanghelică și una baptistă.
 
Actuala biserică „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din 2 Mai a fost construită în anul 1976, de preotul Emil Măldăianu, pe locul unui locaș de cult mai vechi, ridicat în anul 1934, care purta hramul Sfântului Prooroc Ilie. Instalarea regimului comunist în România avea să însemne sfârșitul vechii bisericuțe și confiscarea terenului acesteia de către autorități:
 

Proveniența terenului a fost donația ,,Coloniei de vară a Liceului Aron Pumnul din Cernăuți”, care a donat în anul 1934 suprafața de 5000 mp. Piatra de ,,Fondațiune” a fost pusă de către preotul Căciulă Gheorghe, parohul parohiei Mangalia de atunci, în ziua Domnului 29 iulie 1934, sub glorioasa domnie a Înălțatului Rege MS Carol al II-lea și sub binecuvântarea Arhipăstorului PS Episcop Gherontie al Tomisului, purtând hramul „Marele Prooroc Ilie”. Din cauza evenimentelor, clădirea a rămas părăsită, la fel și terenul. Clădirea a avut mai multe destinații: grajd de oi, magazie a școlii. Lângă această clădire a fost amplasată o sondă care a distrus-o în totalitate”, arată sursa citată.

 
Până în anul 1976 biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din 2 Mai a fost filială a parohiei Mangalia. Astfel, primul preot numit oficial după înființarea parohiei 2 Mai a fost preotul Emil Măldăianu, ctitorul bisericii. Pisania bisericii redă pe scurt istoricul parohiei:
 

Acest  sfânt lăcaș a fost construit astfel: piatra de temelie- 29 iulie 1934, preot Căciulă Gheorghe, Episcop Gherontie al Tomisului. Până în 1974, părăsită, fiind filială a Bisericii din Mangalia. În 1976, îndrumați de către IPS Dr. Antim Nica – Galați preoții Nartea Vasile și Măldăianu Emil împreună cu credincioșii din Mangalia și 2 Mai au renovat construcția. În 1976 s-a sfințit, episcop Epifanie, hram „Sf. Apostoli Petru și Pavel”. Făcându-se parohie, pr. paroh Măldăianu Emil, împreună cu toți credincioșii din 2 Mai, au procurat două policandre, icoane, clopote. Pictura  sfințită de IPS Lucian al Tomisului. În 1995 s-a început extinderea și în 20.05.2006 resfințită de IPS Dr. Teodosie al Tomisului. Slavă lui Dumnezeu pentru toate!“.


Din anul 2007 preot paroh a devenit Laurențiu Măldăianu, sub păstorirea căruia au fost realizate mai multe lucrări administrative. Biserica a fost construită din piatră, în formă de corabie, cu o turlă pe pronaos, cu lungimea de 12 m, lăţimea de 8 m. Pictura bisericii a fost realizată în ulei, în stil realist, de pictorul Ion Baltac, în anul 2005. Parohia deține două cimitire, unul fiind ocupat în întregime, iar al doilea cimitir a fost înființat în anul 1964. În acest cimitir a fost înmormântat în anul 2013 preotul Emil Măldăianu.
 
Foto: Arhiepiscopia Tomisului / Vali Vădănoiu

Bibliografie: Arhiepiscopia Tomisului la început de secol XXI. Protoieria Calatis, Editura Arhiepiscopiei Tomisului, Constanța, 2016
 
DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informațiile publicate pe site de către ZIUA de Constanța (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informații, fotografii, fișiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispozițiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice și Legea nr. 129/1992 privind protecția desenelor și modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanța sau, după caz, furnizorii săi de informații.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afișarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum și orice modalitate de exploatare a conținutului site-ului, cu excepția afișării pe ecranul unui computer personal și imprimarea sau descărcarea, în scop personal și necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanța.
 
Despre Ionuţ Druche

S-a născut pe 16 decembrie 1982 în Constanța. Este absolvent al Şcolii Generale nr. 9 „Ion Creangă“ din localitate, al Grupului Şcolar Industrial Construcţii de Maşini din Constanţa şi al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfântul Apostol Andrei“ din Constanţa, promoţia 2005. A lucrat în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, ocupând postul de director al Editurii Arhiepiscopiei Tomisului şi pe cel de redactor-şef al revistei „Tomisul Ortodox“, publicaţie de cultură şi spiritualitate a Arhiepiscopiei Tomisului.

Actualmente este bibliotecar în cadrul Bibliotecii județene „I.N. Roman” din Constanța.
Preocupat de istoria contemporană a vieţii bisericeşti din Dobrogea, Ionuţ Druche a organizat din 2010 şi până în prezent mai multe comemorări şi simpozioane. De asemenea, este autor şi coautor a mai multor cărţi şi articole.
 
Citește și:

#DobrogeaDigitală Regulamentul Cercurilor culturale preoțești din eparhia Constanței

 
 
 
 
 
 
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari