Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:41 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală „A se încorpora Dobrogia cu Patria comună în toate privinţele”

ro

14 Oct, 2020 00:00 2738 Marime text

La 14 octombrie 1901, apărea, în urbea de la malul mării, ziarul „Steaua Constanței”, ziar hebdomadar, avându-l ca redactor responsabil pe căpitanul N.Marinescu.

Cu un program ambițios, ce urma să susțină cauze importante pentru dezvoltarea Dobrogei și integrarea sa definitivă, „în toate privințele”, în România, publicația avea să se implice activ în viața socială și politică a orașului tomitan, reflectând cele mai importante evenimente și criticând, prompt, abuzurile administrației locale.



Redactorii săi au polemizat adesea cu cei de la ziarul „Constanța”, iar în alegerile comunale din octombrie 1901 ziarul a propus o listă proprie de candidați.

Iată cum arăta programului publicației, apărut în primul număr care a văzut lumina tiparului, în urmă cu 119 ani, indexat în volumul istoricului Stoica Lascu, „Mărturii de epocă privind istoria Dobrogei (1878-1947)“.
 

PROGRAM
Ori-ce ziar, ori-ce grupare, trebue să aibă un program, adică o linie de conduită, a principiilor şi ideilor ce va reprezenta.
Organul nostru, are deviza a stărui, pentru:
1) A se încorpora Dobrogia cu Patria comună în toate privinţele, având aceleaşi drepturi ca şi datorii, cu judecători firesci juraţi, representaţiune comunală şi judeţiană ca în ţară, asemenea representanţI în Cameră şi Senat. Delegaţi unele judeţene ce merg la BucureştI în fie-care an, cu raport tăcut sau retuşat de Prefecţi, nu au nici o valoare, n'au dat nici odată nici un resultat, de cât au cheltuit în fie-care an câte 1- 2000 lei.
2) În oraş cea întăi lucrare trebue a fi planul cu aliniarea oraşului.
3) Canalizarea.
4) Apa.
5) Întărirea malurilor.
6) Facerea unei biserici în partea de sus a oraşului.
7) Stăruire ca Gimnaziul să fie ridicat la rangul de Liceu.
8) O capelă şi împrejmuirea cimitirului.
9) Şcoală de băeţi şi de fete.
10) Muzeu de antichităţi a comunei.
11) Localuri a comunei, Judecătorie, Poliţie, 2 Comisii, cazarmă de gardişti, local al pompierilor şi al tuturor serviciilor comunale. 12) Desfiinţarea cartierului ţigănesc şi a celuI de ferării, cari au făcut ca o mare parte din oraş să remână pustie, ne închiriată. 13) Băi sistematice cu mărirea stagiunei balneare.
14) Îmbunătăţiri şi înfumuseţări.

 
#citeşte mai departe în „Mărturii de epocă privind istoria Dobrogei“ 
#„Mărturii de epocă privind istoria Dobrogei (1878-1947) Vol. I (1878-1916)“
#Autor Stoica Lascu

 
Dacă în urmă cu 122 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“. 

DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA de Constanţa (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanţa sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.



 
Sursa foto: Arhiva ZIUA de Constanța



Citeşte şi:
 
#DobrogeaDigitală „Mărturii de epocă privind istoria Dobrogei (1878-1947)“ „Constanța să fie a Românilor, iar nu a streinilor!“

#DobrogeaDigitală „Mărturii de epocă privind istoria Dobrogei (1878-1947)“ Industria în Dobrogea - sublimă, dar inexistentă. Un raport al „Camerei de Comerciu şi Industrie Constanţa“ din urmă cu un secol

#DobrogeaDigitală „Mărturii de epocă privind istoria Dobrogei (1878-1947)“ Înfiinţarea filialei dobrogene a Ligii pentru Unitatea Culturală a Românilor - „Ne-am adunat aci la o serbare de frăţie“
 
#DobrogeaDigitală „Mărturii de epocă privind istoria Dobrogei (1878-1947)“ Pledoarie a unui ziar dobrogean pentru armonie şi înţelegere între etnii
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari