Constanța acum 100 de ani Luna aprilie 1925 în presa vremii (IX)
07 Jul, 2025 17:00
07 Jul, 2025 17:00
07 Jul, 2025 17:00
ZIUA de Constanta
327
Marime text


- În ediția de astăzi avem în vedere săptămâna 28 aprilie – 3 mai 1925 (ediția de sâmbătă nu a fost publicată) și vom prezenta Editorial, Politică, administrație și „probleme“, „Nenorocirile“ locale (i.e. accidente de muncă, furturi, arestări, atacuri etc)
În ediția de astăzi avem în vedere săptămâna 28 aprilie – 3 mai 1925 (ediția de sâmbătă nu a fost publicată) și vom prezenta Editorial, Politică, administrație și „probleme“, „Nenorocirile“ locale (i.e. accidente de muncă, furturi, arestări, atacuri etc).
Editorial
Cele cinci numere ale ziarului dobrogean „Dacia“, aferente săptămânii amintite, cuprind, în mod firesc, editorialele, scrise de mai mulți autori. Acestea abordează teme relevante situației locale/naționale sau internaționale, după cum urmează:
„Acoliții liberalilor” – Al Doinaru prezintă în materialul acesta documente ce atestă practica neortodoxă de lucru a societății „Frigul”, cunoscută în acele timpuri pentru incorectitudinile din repertoriu prin care punea în imposibilitate pe negustorii de pește să-și vândă marfa.
„Pentru portul nostru” – Al. Dratski informează în primul paragraf că Guvernul a alocat dintr-un excedent bugetar de 5 miliarde de lei, suma de 150 de milioane lei pentru modernizarea, refacerea și întreținerea porturilor Galați, Brăila și Constanța. „Pentru noi, orice măsură a guvernului, în ce privește portul, e de o importanță capitală, dacă ținem seama că nu numai soarta Constanței, ci și a întregei provincii transdunărene e strâns legată de activitatea singurului port la mare.” Autorul opinia că prin această infuzie de capital, activitatea portului din urbea tomitană poate să devină rodnică.
„Alegerea lui Hindenburg: revanșa Germaniei” – Textul a fost scris în contextul alegerilor președințiale din Germania, câștigate de Germania imperialistă și răzbunătoare, care a pus mâna pe putere în dauna Germaniei pacifiste.
„De 1 Mai. Ridicolul Roșu” – Al. Dratski prezintă programul pregătit de Moscova pentru sărbătoarea de 1 mai, așa cum apărea acesta în revista sovietică „Isvestia”.
„Palma jandarmului” – Editorialul este semnat de colectivul „Dacia”, care taxează palma pe care un jandarm i-a aplicat-o lui Pantelimon Halipa, erou național care a adus Basarabia „la sânul patriei-mume”. Ziarul socotește că palma nu este o insultă adusă doar unui cetățean, ci este o lovitură aplicată demnității poporului basarabean. „Dacia” face referie și la violențele oamenilor asociați cu Guvernul Brătianu care au avut loc pe teritoriul basarabean. „Să nu uite domnul Jianu, că România Mare Branu s’a creiat cu palmele brutale ale jandarmilor, ci cu idealismul câtorva bărbați ca Pan Halipa”.
Politică, administrație și „probleme”
„Isprăvile primarului din Caranasuf” – În seara zilei de 19 aprilie 1925, Cencu Tudorof, președintele comisiunei interimare din Caranasuf, cu toți consilierii săi aflați în stare de ebrietate, au intrat în cârciuma lui Ivanciu R. Stoiciu. „Dacia” relatează că Tudorof a făcut scandal și a spart cu un ciomag toate geamurile cârciumei și nouă sticle cu lichior. De asemenea, l-a amenințat cu bătaia pe șeful de post care se afla în local.
„Descinderea siguranței locale” – Siguranța locală a operat numeroase descinderi pe la locuințele fruntașilor comuniști din Constanța. Ei au descoperit doar câteva broșuri aparținând lui Costa Foru, în care reprezentantul ligei drepturilor omului protesta împotriva barbariilor ce s-au comis asupra comuniștilor închiși la Jilava și Văcărești. „Aceste broșuri au fost confiscate. O descindere mai amănunțită a fost făcută în special la locuința comunistului N. Rusu, unde de asemenea s’a găsit, un stoc din sus arătatele broșuri. Soția lui Rusu, a fost chemată la siguranță, unde a fost ținută timp de două ore, luăndu-i-se o declarație, cu privire la locul și modul cum a petrecut sărbătorile Paștelui cu soțul său! Comuniștii, la rândul lor, au adresat o telegramă d-lui Costa Foru avizându-l de confiscarea broșurii d-sale, de către agenții siguranței.”
Adunarea generală a țărăniștilor – Membrii partidului țărănist din Constanța s-au întrunit în localul clubului din str. Tudor Vladimirescu. „După ce s’au aranjat unele chestiuni de administrație, discuțiunile au urmat, cu privire la propaganda țărănistă la Constanța, hotărânduse a se începe o intensă activitate atât în oraș, cât și prin Comunele județului. , S’a decis de asemenea că la 17 Mai, să se fie adunarea generală județeană, a partidului în localul noului club din str. Mircea 111.”
„Nenorocirile“ locale
Cadavrul din port – cadavrul marinarului Iacob Robers Hehr a fost adus de valuri în bazinul portului. Decedatul s-a înecat în urmă cu două luni, după un accident.
Accidentul de automobil din Cavarna – În ziua de 24 aprilie 1925, două automobile conduse de Asparuch Iankef, respectiv de Tănase Statef, s-au ciocnit pe drumul dintre pădure și oraș. În mașini se mai aflau preotul Ivan Urumof și cantorul Hram Ionus care au fost răniți grav. Conducătorii autovehiculelor care s-au sfărâmat au fost arestați.
Crima unui jandarm – Jandarmul caporal Ivanov Vasile de la postul de jandarmi Kilicardia din județul Caliacra, l-a împușcat mortal pe Mustafa Memet din aceeași localitate. Motivul crimei nu era cunoscut. Jandarmul a fost arestat.
Drama amoroasă din Medgidia – Anica Dumitrescu, rămasă însărcinată, a încercat să se sinucidă după ce băiatul cu care a avut o relație nu a mai vrut să fie împreună cu ea, după ce a aflat că va fi tată. Fata a băut sodă caustică și a fost internată la spital în stare gravă.
Un atac banditesc pe șoseaua Babadag – Mai mulți tâlhari l-au jefuit pe administratorul plășii Babadag de suma de 180.000 lei. Aceștia erau parte din banda lui Aghei. Evenimentul a avut loc pe șoseaua din dreptul comunei Slava Rusă.
Va continua.
Haideți să reconstituim împreună povestea Constanței de acum 100 de ani!
Dacă aveți poze, scrisori, documente etc. din Constanța anului 1924 și 1925, le așteptăm pe adresa redacției tomis@ziuact.ro.
Dacă aveți poze, scrisori, documente etc. din Constanța anului 1924 și 1925, le așteptăm pe adresa redacției tomis@ziuact.ro.
Despre proiectul „Constanța acum 100 de ani“
Dintr-o curiozitate firească, nu de puține ori ne întrebăm cum își petrecea ziua un constănțean în urmă cu un secol. Publicațiile locale ale vremii, ziare, gazete și reviste, stau mărturie să povestească, arc peste timp, despre întâmplările cotidiene de la malul mării. Inspirându-ne dictonul latin „verba volant, scripta manent“ considerăm necesar a reda din izvoarele scrise ale istoriei „cotidiene“ ale locuitorilor de la pontul Euxin.
Aceste surse bibliografice oferă mijlocul pentru a reconstitui imaginea Constanței din anul 1924, respectiv dina nul 1925, obiectiv pentru care cotidianul ZIUA de Constanța demarează proiectul „Constanța acum 100 de ani“. Proiectul propune celor interesați „răsfoirea“ cotidianului „Dacia“ și redarea principalelor evenimente cotidiene ale anului 1924 și 1925 în edițiile viitoare ale ziarului ZIUA de Constanța.
Proiectul „Constanța acum 100 de ani“), lansat în 2024, continuă în anul 2025, având același scop și folosind aceleași mijloace, însă sub o altă formă, spre a oferi cititorului o lectură cât mai plăcută. Pentru a întări utilitatea istorică și pentru a prezenta evenimentele sub o formă cât mai cuprinzătoare și structurată, în edițiile ce urmează vom prezenta cumulat mai multe numere ale ziarului dobrogean „Dacia“, prezentând, de facto, câte o săptămână de activitate a cotidianul ante-menționat, deci o săptămână din viața urbei constănțene a anului 1925.
Pentru a facilita lectura, considerăm oportună prezentarea cronologică în capitole (sub forma intertitlurilor) a articolelor integrate în ziarul „Dacia“, după cum urmează: într-o ediție vor fi integrate textele referitoare la Editorial, Politică, administrație și „probleme“, „Nenorocirele“ locale (i.e. accidente de muncă, furturi, arestări, atacuri etc), iar în altă ediție: Ironii și subtilității în rânduri satirice, Cultură, educație și evenimentele sociale locale, Buletinul juridic, Știrile Internaționale, Publicitate.
Ziarul Dacia este pus la dispoziția cotidianului ZIUA de Constanța de Arcanum.
Citește și:
ZIUA de Constanța lansează proiectul „Constanța acum 100 de ani“.Cum își petrecea ziua un constănțean în urmă cu un secol?
Constanța acum 100 de ani Ziarul constănțean „Dacia“ - început, influențe și sfârșit
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii