Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:33 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeșteDobrogea Pictorul Victor Rusu Ciobanu – 110 ani de la naștere

ro

13 Nov, 2021 00:00 2355 Marime text

 
 
  • Pe 14 noiembrie 1911, se năștea pictorul dobrogean Victor Rusu Ciobanu
 
Venit pe lume în satul Teliţa, județul Tulcea, pictorul și graficianul Victor Rusu Ciobanu a absolvit Academia de Arte Frumoase din Iași, la clasa profesorului Petre Troteanu. Aici îi cunoaște pe regizorul și artistul Ion Sava și pe scenograful Th. Kiriakoff, care-i oferă o slujbă la Teatrul Național din capitala Moldovei.

Debutează în 1939, la Saloanele din Chișinău, expunînd lucrări grafice şi reliefuri sculpturale. Este autorul albumului cu donaţiile pictorilor basarabeni pentru Pinacoteca Municipală (1939).

După război, se stabilește la București, unde funcționează ca desenator-șef la Ministerul Agriculturii și Silviculturii, continuând în același timp să lucreze grafică, gravură, desen.



Începând cu anul 1945, participă la numeroase expoziții în țară și peste hotare, în orașe precum Moscova, Varșovia, Berlin, Leipzig, Tokyo.
 
Transpune în gravuri pe lemn sau linoleum, în litografii și desene în cărbune și tuș, aspecte ale orașului industrial, ale satului românesc contemporan.
Sugestive sunt și lucrările cu tematici inspirate din folclor,  mitologie sau cosmologie, cu animale imaginare, cavalcade astrale, semne hieratice, simboluri ale zodiacului și ale astronomiei contemporane.
 
Printre realizările sale care au rezistat timpului sunt și ilustrațiile pe care le-a făcut unor volume de autori clasici: „Doine și legende” de Vasile Alecsandri, „Poezii” de George Coșbuc sau „Brazdă și paloș” de Radu Theodoru.
 
Aprecierea și recunoașterea i-a venit în anii ’60-’70, când a fost distins cu mai multe premii onorante: Mențiunea de onoare la Leipzig (1965), „Meritul Cultural” (1968), Mențiunea de onoare la expoziția IBA-Leipzig (1971). A devenit membru „Honoris Causa” al Academiei Internaționale de Litere, Artă și Cultură „Tomasso Campanella” din Roma. În 1972, primește medalia de aur de a Academiei pentru „Înalte merite în domeniul artei”.

S-a stins pe 12 mai 1981, la București.
 

Sursa foto: „Reprezentanți ai Dobrogei în știința și cultura românească“, autor Constanța Călinescu
 
Citește și:  Tulcea culturală: Bienala de Pictură „Alexandru Ciucurencu”, la final
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari