Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:51 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeșteDobrogea Istoricul și arheologul Mihai Irimia ar fi împlinit astăzi 79 de ani

ro

23 Oct, 2021 00:00 2909 Marime text
  • Pe 24 octombrie 1942, s-a născut istoricul Mihai Irimia
Mihai Irimia era moldovean de origine, se născuse în comuna Urecheni, judeţul Neamţ și, după absolvirea Facultății de Istorie-Filosofie a Universității „Al.I. Cuza” din Iaşi, fusese repartizat la Constanța.
 
Nu știa pe atunci că avea să-și lege munca și viața de Dobrogea, de Muzeul de Arheologie de la malul mării, unde a lucrat peste trei decenii, devenind un reprezentant de seamă al arheologiei și istoriei vechi a spațiului danubiano-pontic.
 
A studiat mai cu seamă civilizația geto‐dacă şi raporturile ei cu alte populații. În 1985 a obținut titlul de doctor în istorie al Universității Bucureşti, cu teza „Arheologia şi istoria populației autohtone din Dobrogea în a doua epocă a fierului”.



Lucrările cercetătorului Mihai Irimia, cu argumente recunoscute în țară și străinătate, sunt citate de specialiști, iar studiile sale rămân de referință, fie că au ca obiectiv necropolele getice de la Bugeac sau așezarea de la Gura Canliei, dovezile hallstattiene de la Rasova-Malul Roșu sau cele grecești de la Corbu de Jos, așezările de la Satu Nou sau populațiile autohtone și alogene din Dobrogea.
 
Profesionalismul, obiectivitatea, corectitudinea și modestia au fost reperele arheologului și omului Mihai Irimia, dovedite și în funcțiile de conducere ocupate la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie sau la Universitatea „Ovidius”, unde a fost, aproape un deceniu, decan al Facultății de Istorie.

A semnat, ca autor sau co-autor, patru volume de specialitate şi sute de articole, note, rapoarte şi cronici arheologice, apărute în publicații relevante. 

S-a stins din viață pe 25 februarie 2011, în urma unui accident vascular, în timp ce aștepta ieșirea de sub tipar a monografiei asupra săpăturilor din așezarea fortificată getică de la Satu Nou, unde a avut cea mai însemnată contribuție.
 
Pentru aportul său remarcabil la istoria Dobrogei, în semn de recunoaştere, cotidianul ZIUA de Constanţa i-a decernat în noiembrie 2018, de Ziua Dobrogei, placheta şi medalia „Meritul Dobrogean”.




Sursa foto: minac.ro
 
Citește și:
Mihai Irimia - profesor, arheolog şi istoric

#Dobrogeaetnică „Mihai Irimia sa dedicat profesiei, şi nu funcției; colegilor, şi nu amatorilor; catedrei şi studenților“

#Dobrogeaetnică „Meritul Dobrogean“ pentru Mihai Irimia (25 octombrie 1942 - februarie 2011)
 
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari