Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:48 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeșteDobrogea Arlette Coposu - o iubire sfâșietoare, un destin necruțător

ro

30 Apr, 2022 00:00 3905 Marime text


 
  • La 1 mai 1915, se năștea, la Constanța, Arlette Marcoviciu, cea care avea să devină sufletul pereche al liderului țărănist, Corneliu Coposu
 
Arlette provenea dintr-o familie de sârbi românizaţi, iar după mamă, dintr-o familie de aristocraţi de origine franco-elveţiană. Tatăl ei, Ioan Marcoviciu, general în Armata Română, s-a stabilit cu familia în Basarabia, după 1918, preluând comanda Corpului de grăniceri din Chişinău.
Născută la Constanța, la 1 mai 1915, Arlette a făcut liceul şi facultatea la Chișinău, iar când tatăl său s-a retras la pensie, a revenit în oraşul de la malul mării, unde familia moştenise Hotelul Francez.

Acesta este, de altfel, locul unde Corneliu Coposu o întâlneşte pe Arlette, în 1941, când vine la Constanța, împreună cu mentorul său, Iuliu Maniu, în preajma sărbătorilor de Paşti.
A fost dragoste la prima vedere și, un an mai târziu, cei doi tineri şi-au unit destinele, căsătorindu-se la 24 octombrie 1942, în cadrul unei ceremonii la care au luat parte importanţi lideri politici ai vremii.



Însă, după doar cinci ani, Corneliu Coposu a fost arestat după înscenarea de la Tămădău, eveniment în urma căruia Partidul Naţional Ţărănesc a fost scos în afara legii.
Imediat după eveniment, Arlette a fost dată afară din garsoniera în care locuia împreună cu soțul său și a intrat în atenţia Securităţii, fiind urmărită permanent.
A fost arestată la 13 iunie 1950, intentându-i-se o farsă de proces pentru „înaltă trădare” (lucra, alături de sora sa, la Legaţia Franţei, iar implicarea Arlettei în presupusa trădare era tangenţială, prin sora sa, France, care era iubita ataşatului militar al legaţiei, Henri Serge Parisot.)
Cele două surori au fost condamnate la ani grei de închisoare. Din cauza torturilor fizice şi psihice, France s-a stins, la 20 aprilie 1958, în închisoarea de la Văcăreşti. Arlette a reuşit să supravieţuiască iadului din temnițele comuniste, fiind eliberată în 1964. Dar cei 14 ani de regim concentrațional au lăsat urme adânci asupra sănătății sale. La doi ani de la eliberare, Arlette avea să fie răpusă de cancer.
S-a stins pe 27 decembrie 1966, dar a rămas un model de credință, curaj și integritate.
 

Citește și:

78 de ani de la căsătoria lui Corneliu Coposu cu Arlette. S-au îndrăgostit și căsătorit la Constanța

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari