Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:25 30 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Iata veniturile unor grevisti din primarie

ro

04 Feb, 2010 03:04 6002 Marime text

cap_2.jpgDupă cum anunţam în ediţia cotidianului nostru de ieri, în materialul referitor la greva de avertisment de marţi dimineaţă, astăzi vă prezentăm câteva dintre declaraţiile de avere ale unor angajaţi din Primăria Constanţa

Facem precizarea că selectarea acestora a fost făcută aleatoriu, cu menţiunea că s-a ţinut cont şi de notorietatea lor în rândurile constănţenilor.

După ce ordinul comun aprobat de Ministerul Finanţelor şi Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, 32/42 din 11 ianuarie 2010, a dus la înjumătăţirea salariilor funcţionarilor publici, angajaţii din toate primăriile din ţară s-au aliat marţi şi timp de două ore, au sistat activitatea în semn de protest faţă de tratamentul la care sunt supuşi.

Potrivit celor declarate de Antuanela Dancu, purtătoarea de cuvânt a Sindicatului din Primăria Constanţa, la baza primei revendicări a funcţionarilor stă scăderea salariilor angajaţilor din administraţia locală în luna decembrie cu mai mult de 50%, suspendarea alocării tichetelor de masă, cadou, de vacanţă, dar şi a sporurilor şi primelor, precum şi anunţatele disponibilizări.

Privită dintr-un alt unghi, revolta funcţionarilor publici pare să fie îndreptăţită, în condiţiile în care aceştia făceau parte, până în luna decembrie, din categoria angajaţilor cel mai bine plătiţi cu un loc de muncă sigur, ferit de toate pericolele. Cu câteva excepţii însă, remuneraţiile funcţionarilor publici au fost o lungă perioadă de timp invers proporţionale cu munca pe care aceştia o desfăşoară.

antoanela_dancu__05.jpgDatorii şi venituri pe măsură

Venitul sigur în ultimii ani, le-au asigurat însă funcţionarilor din Primărie încet, încet, averi semnificative: de la case şi terenuri prin judeţ, la conturi în bancă. Sunt unii însă, care potrivit ultimelor declaraţii de avere par chiar săraci lipiţi pământului, salariul pe care îl obţin din munca prestată fiind singura sursă de venit pe care o au. Spre exemplu, şefa serviciului de Management Documente din cadrul Primăriei, Mihaela Paraschiv, cea care în dimineaţa grevei funcţionarilor ne-a declarat că după 12 ani de administraţie publică primeşte 1.200 de lei salariu, nu deţine, potrivit declaraţiei sale de avere nici un bun, nici casă, teren, conturi şi nici datorii. Nu are trecut însă venitul anual pe care l-a obţinut, rezumându-se să evidenţieze că venitul se rezumă doar la salariul său. Cât despre însăşi purtătoarea de cuvânt a sindicatului, Antuanela Dancu, inspector în cadrul Serviciului de Urbanism, nu se poate spune acelaşi lucru ca şi colega sa. Funcţionara deţine un teren intravilan în Constanţa cumpărat între 2000 şi 2003, pe care se construieşte în prezent şi unul agricol în comuna Deleni, moştenit. Are în plus şi un apartament moştenit din 1999 şi o casă achiziţionată în 2007 şi un Mercedez Benz cumpărat în 2005. În privinţa datoriilor, acestea ajung la aproape 120.000 de euro, datorii pe care trebuie să le achite din salariul anual pe care îl obţine, 43.478 lei. Venitului din 2008 i s-a adăugat lunar câte 1.200 de lei reprezentând pensia alimentară pe care o primeşte pentru copilul său.

Peste 50.000 de lei, venitul anual al arhitectului şef

Felicia Solom, inspector în cadrul Serviciului de Relaţii Internaţionale are trecut în declaraţia de avere că deţine doar un teren intravilan la Agigea, cumpărat în 2005. La capitolul venituri, funcţionarul public a înregistrat în 2008 venituri de 15.024 de lei, în vreme ce soţul său, consilier la Primăria Eforie - 856 lei.

Cât priveşte averea arhitectului şef al municipiului Constanţa, Elena Luiza Popa, declaraţia de avere completată pe 5 iunie 2009 scoate la iveală faptul că a achiziţionat un apartament prin credit ipotecar şi are o datorie la BRD, pe care trebuie să o achite până în 2038, de 53.000 euro. Cât despre veniturile pe care le-a avut în 2008, Popa a încasat 50.563 de lei din munca ce a depus-o în calitate de arhitect şef şi 9.200 din cea de coordonator al direcţiei „Urbanism şi amenajarea Teritoriului" din cadrul Zonei Metropolitane Constanţa. Nici Marcela Frigioiu, director executiv în cadrul Direcţiei Financiare din cadrul Primăriei nu are trecut în ultima sa declaraţie decât terenul intravilan pe care îl are la Costineşti, achiziţionat în 2007 şi salariul plus indemnizaţia de conducere obţinute de la Primărie, în valoare de 114.524 lei anual. Acestuia i se adaugă îndemnizaţia de membru în Consiliul de Administraţie de la C.N. A.P.M S.A. în valoare de 2.142 lei.

Nici şefa serviciului de Achiziţii publice, Mutalâp Ghiulnihal nu pare să aibă o avere însemnată şi nici nu s-ar fi îmbogăţit peste noapte. Declaraţia sa arată că are din 1993 un teren agricol la Târguşor şi o casă în Constanţa, achiziţionată în 2003. În privinţa datoriilor pe care le are, şefa serviciului are de dat până anul acesta 7.000 de euro, bani pe care i-a împrumutat în 2005. În 2008 a câştigat 57.701 lei de la Primărie iar soţul său 17.400 de lei de la D.A.D.R. Constanţa.

Un 2008 profitabil

În schimb, pentru unii, anul 2008 a fost unul profitabil. Din salariul de funcţionar public, expertul T.I.T. de la Serviciul Informatizare, Dragoş Lucian Bucovală şi-a cumpărat un Opel Astra. Acesta mai are, împreună cu soţia sa, Raluca-Dana Bucovală angajată şi ea ca inspector în cadrul Serviciului de Cadastru, Direcţia Patrimoniu, un apartament în Bucureşti şi unul în Constanţa, cumpărat în 1999, respectiv 2004. În declaraţia de avere a soţiei sale apare un împrumut de 30.000 de lei, scadent în 2012 luat de la Banca Transilvania care nu se regăseşte în declaraţia sa. În ceea ce priveşte venitul încasat în 2008, soţul Bucovală a înregistrat aproximativ 20.000 de lei, în vreme ce soţia aproape 30.000 de lei.

Şi şefa serviciului de Contabilitate, Dana Mincă şi-a luat în 2008 o Skoda Octavia, fără a acumula vreo datorie. Mai are în schimb un apartament cumpărat în 2000 şi un teren agricol la Cobadin.

Lista completă a angajaţilor din Primăria Constanţa şi a declaraţiilor de avere o puteţi vizualiza aici: http://www.primaria-constanta.ro.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • www.10pasi.ro 04 Feb, 2010 09:20 2010 va fi un an greu! Vei sa scapi de criza? Ai o sansa - citeste zilnic solutiile anticriza de pe www.10pasi.ro. GRATUIT. Cere acum Planul De Iesire Din Criza de pe www.10pasi.ro/criza - E GRATUIT!