Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:22 30 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sărăcie şi penurie de locuri de muncă la Băneasa Primarul Ion Marin solicită Guvernului reluarea plăţii ajutoarelor sociale

ro

22 Nov, 2012 02:41 2824 Marime text
Modificarea în urmă cu aproape un an de zile a Legii 416/2001 privind venitul garantat face ravagii la nivel de judeţ. Zeci de localnici care trăiesc într-o sărăcie cruntă s-au trezit peste noapte că nu mai pot beneficia de ajutorul social pe o perioadă de cinci luni întrucât nu şi-au achitat taxele şi impozitele locale.

Zilnic bat la uşa Primăriei Băneasa asistaţii social pentru a solicita ajutorul primarului Ion Marin şi a-l determina să facă demersuri pentru a fi scos sau modificat acel articol introdus la sfârşitul anului trecut în Legea 416/2001 care prevede sistarea plăţii ajutorului social în cazul în care beneficiarii acestui sprijin financiar au datorii la bugetul local. Şeful autorităţii locale susţine că a făcut tot ce a depins de el pentru a-i sprijini pe asistaţii social, prezenţi în număr mare pe raza localităţii. Din păcate, până la această dată, Ion Marin declară că s-a lovit de indiferenţa autorităţilor centrale. Situaţia este dramatică la nivelul localităţii, a mai subliniat Ion Marin, mărturisind că un număr mare de familii au rămas fără ajutorul social din cauza datoriilor înregistrate la bugetul local. Afectate sunt, potrivit primarului Ion Marin, familiile din satul Făurei dar şi cele din cartierul Cărpiniş din Băneasa. La Făurei din cele peste 200 de familii de etnie romă doar 50 mai primesc la această dată ajutorul social, restul l-au pierdut întrucât nu au reuşit să-şi plătească impozitele şi taxele locale. În cartierul Cărpiniş din oraşul Băneasa din cele 150 de familii de romi, 100 nu mai beneficiază de ajutorul social. „Familiile sunt sărace, nu au ce mânca. Au patru-cinci copii şi trăiesc doar din alocaţiile copiilor. Însă banii din alocaţii le ajung maxim o săptămână", a explicat primarul.

„Nu am primit niciun răspuns de la Guvern"

Şeful autorităţii locale a mărturisit că la sfârşitul lunii august s-a adresat prin Prefectura Constanţa, Guvernului României în încercarea de a modifica articolul de lege. „Am propus Guvernului să le reţină lunar asistaţilor doar 10% din ajutorul social până la acoperirea datoriilor. A trecut două luni de când am făcut Executivului această propunere, însă nu am primit niciun răspuns", a declarat primarul din Băneasa.

Localnicii din Negureni nu au dispensar

În satele Negureni şi Tudor Vladimirescu, familiile de români trăiesc la limita existenţei, cu toate acestea nu se încadrează condiţiilor de acordare a ajutorului social, a explicat primarul. O mare problemă la Negureni o reprezintă şi inexistenţa unui dispensar care să asigure asistenţă medicală localnicilor. Ion Marin afirmă că populaţia de aici este în vârstă, iar parcurgerea celor cinci kilometri până la Băneasa este pentru ea un calvar. De aceea, primarul îşi doreşte să înfiinţeze cât mai curând la Negureni un dispensar.

Primarul speră ca din primăvară să înceapă construcţia celor 37 de turbine eoliene. Investiţia ar crea la nivelul localităţii aproximativ 80 de job-uri şi ar rezolva parţial problema lipsei acute a locurilor de muncă. De altfel, primarul a conchis, afirmând că în oraşul Băneasa, la fel ca şi în satele aferente, predomină, din păcate, sărăcia şi lipsa locurilor de muncă.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii