Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:17 30 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Într-o zi de 12 iulie, Amedeo Modigliani, prieten cu sculptorul român Constantin Brâncuşi...

ro

12 Jul, 2014 10:25 4395 Marime text
Astăzi, se împlinesc 130 de ani de la naşterea pictorului şi sculptorului italian Amedeo Modigliani, reprezentant al „Şcolii Pariziene”. 

Născut pe 12 iulie, la Livorno, Amedeo Modigliani a avut parte de o copilărie dificilă, din cauza falimentului tatălui său şi a sănătăţii sale şubrede. În acest timp, descoperă pictura şi începe să ia lecţii de desen. Ulterior, după frecventarea altor cursuri, se stabileşte la Paris, unde îl cunoaşte pe Pablo Picasso. Un admirator de-al său îl convinge să-şi expună lucrările la „Salonul Artiştilor Independenţi”, în martie 1908. Un an mai târziu, se mută într-un alt cartier al Parisului, unde prietenul său, sculptorul român Constatin Brâncuşi îi găsise un atelier. În anul 1912, după ce dobândeşte recunoaşterea ca sculptor la al „X-lea Salon de Toamnă”, se dedică picturii.
 
Creaţiile sale sunt caracterizate de eleganţă şi rafinament, tema preferată fiind omul, în acest sens, a pictat nuduri de femei, portrete ale prietenilor, dar şi ale necunoscuţilor. În portrete, a reuşit să surprindă personalitatea modelului, fiind interesat de căutarea frumuseţii perfecte, dar uşor abstracte. Modigliani alungeşte chipurile, desenează gâturile, manifestând înclinaţie spre geometrizare.
De-a lungul anilor, starea de sănătate a artistului s-a înrăutăţit, fiind diagnosticat cu o inflamaţie a meningelui şi internat în spitalul Charite. Amedeo Modigliani se stinge din viaţă la 24 ianuarie, la doar 36 de ani.
 
Sursa foto: Wikipedia (Autoportret)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii