Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:44 30 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Erupţia vulcanului Krakatau...

ro

27 Aug, 2014 16:32 4483 Marime text
Pe 27 august 1883, a avut loc explozia principală a erupţiei vulcanului Krakatau din Indonezia, considerată cea mai mare catastrofă naturală a mileniului. Marea erupţie a fost precedată de o serie de mişcări seismice intense, care s-au resimţit până în Australia. Cutremurele s-au declanşat pe data de 20 mai 1883, cu circa trei luni înainte de marea explozie, în timp ce erupţiile de amploare mai mică au început în data de 16 iunie, când explozii asurzitoare au fost auzite şi în insulele din apropiere, iar cerul de desupra arhipelagului a fost acoperit de nori de cenuşă timp de cinci zile.

Iadul s-a dezlănţuit în zorii zilei de 27 august, când o serie de patru explozii au distrus aproape în totalitate Insula Krakatau. Coloana piroclastică s-a înălţat la peste 27 kilometri înălţime, iar vasele ancorate la circa 20 kilometri de vulcan au fost „bombardate" cu bucăţi incandescente de rocă. O mare parte din insulele învecinate au fost „măturate" de valuri tsunami, care au depăşit înălţimea de 30 metri, iar zgomotul exoploziilor a fost atât de puternic, încât a ucis locuitorii de pe insulă şi a fost auzit chiar de băştinaşii din Perth şi Mauritius, teritorii situate la o distanţa de 4.800 kilometri de vulcan. Coloana de cenuşă, rezultată în urma celor patru explozii, a atins înălţimea de 80 de kilometri.
Norii de cenuşă vulcanică, cutremurele, valurile tsunami, unda asurzitoare de şoc, bolile, foametea şi setea ulterioare, au dus concomitent la cele mai multe jertfe umane înregistrate în urma unei explozii vulcanice.

Sursa foto: Wikipedia
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii