Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:38 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Bani europeni pentru conservarea Dunelor Marine de la Agigea

ro

16 Apr, 2010 03:38 4029 Marime text
rezervatia_dune_marine7.jpgUniversitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi a obţinut o finanţare pentru derularea prin POS Mediu a proiectului „Pregătirea documentelor suport în vederea implementării procesului de menţinere şi îmbunătăţire a stadiului de conservare a rezervaţiei naturale «Dunele Marine de la Agigea»".

Proiectul este finanţat prin Axa Prioritară 4 - Implementarea sistemelor adecvate de management pentru protecţia naturii, Domeniul Major de Intervenţie - Dezvoltarea infrastructurii şi a planurilor de management pentru protejarea biodiversităţii şi reţelei Natura 2000. Rezervaţia, situată în incinta Staţiunii Biologice Marine „Prof. dr. Ioan Borcea" de la Agigea, are o importanţă deosebită la nivel european, adăpostind o floră şi o faună caracteristice dunelor de nisip şi fiind totodată, un spaţiu de derulare a activităţilor de practică şi de cercetare pentru studenţii şi doctoranzii de la diferite universităţi din ţară. Obiectivul urmărit prin implementarea acestui proiect este acela de a asigura un management adecvat pentru aria naturală protejată „Dunele marine de la Agigea" şi de a crea condiţiile preliminare pentru implementarea măsurilor concrete de conservare. Valoarea totală a proiectului este de 647.630,50 lei.

Cristian Cîrjaliu: „Rezervaţia s-a redus de la 20, la 8-9 hectare"

Primarul comunei Agigea, Cristian Cîrjaliu, s-a arătat încântat de acest proiect, precizând că îl bucură faptul că aceste dune, deosebite prin varietatea florei şi faunei, pe care le ştie de mic copil, vor fi conservate cum se cuvine. Primarul a precizat că în trecut rezervaţia se întindea pe o suprafaţă de 24 ha, dar că, odată cu dezvoltarea activităţii portuare, s-a redus doar la opt, nouă hectare. Dunele marine de la Agigea sunt amplasate în zona Ro-Ro, şi în vecinătatea Staţiei de Cercetări Solare şi Eoliene ICPE Agigea. „Acolo, când eram copil, mergeam să văd buncărele construite în timpul celui de-al doilea Război Mondial, de către armata germană. Ştiu că acolo se găsesc specii de animale rare, precum ţestoasa de uscat sau vipera cu corn. Despre aceasta din urmă nu sunt sigur că mai există, însă sunt şerpi de toate felurile şi multe plante rare. Este o rezervaţie creată de vânturile marine", ne-a declarat primarul comunei Agigea, Cristian Cîrjaliu.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii