Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:08 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Familii amarate cu copii primesc sprijin din partea statului

ro

27 Feb, 2004 00:00 1491 Marime text

Primele alocatii complementare si de intretinere s-au platit

Actul normativ care reglementeaza acordarea acestor alocatii a intrat in vigoare la 01 ianuarie * Sumele variaza intre 300.000 lei si 675.000 lei, in functie de numarul copiilor si de veniturile familiei # La aceste sume se adauga si alocatia universala de stat, de 210.000 lei * Pana acum s-au depus circa 11.000 de dosare, valoarea totala a acestora fiind de patru miliarde de lei * 5000 de familii din judet au primit deja alocatiile complementare si de sprijin * Cele mai multe dosare s-au depus la Medgidia, Valu lui Traian, Nicolae Balcescu, Cogealac si Castelu * Pentru ca solicitantii sa beneficieze de aceste drepturi pe luna in care depun dosarul trebuie ca actele sa parvina celor in drept pana de data de cinci a lunii respective * Banii vor parveni solicitantilor in luna urmatoare inregistrarii cererii * Numarul dosarelor este in crestere, zilnic fiind depuse circa 300 * Reprezentantii DDFSS cer primarilor anchete riguroase, deoarece nu se doreste repetarea acelorasi greseli ca in cazul legii 416/2001

Anul trecut, la nivelul judetului Constanta existau aproximativ 30.000 de familii care beneficiau de alocatie suplimentara. Valoarea acesteia era extrem de mica, motiv pentru care autoritatile au decis desfiintarea acestora si introducerea printr-un nou act normativ a alocatiilor familiale complementare. Acestea au intrat in vigoare incepand cu data de 01 ianuarie 2004. In conformitate cu noua legislatie, valoarea alocatiei a crescut substantial. Beneficiaza de aceasta alocatie familiala complementara familiile formate din sot, sotie si copii in varsta de pana la 18 ani, aflati in intretinerea parintilor si care locuiesc impreuna cu acestia. Astfel, familiile care au un venit net lunar de 1,5 milioane de lei de persoana si au un copil vor primi lunar 300.000 de lei. Cele care au doi copii vor primi 350.000 lei, cele cu trei copii vor beneficia de 400.000 lei, iar familiile cu patru sau mai multi copii vor primi 450.000 lei. Proiectul de lege reglementeaza si situatia familiilor beneficiare de ajutor social in baza Legii 416, care au venit net lunar de pana in 600.000 lei pe membru. In aceste conditii se acorda cuantumuri majorate cu 25% fata de prima categorie. Astfel, o familie cu un copil va primi 375.000 lei, una cu doi copii va beneficia de 440.000 lei, una cu trei copii va primi 500.000 lei, iar o familie cu patru sau mai multi copii va beneficia de 560.000 lei lunar. Familiile cu venit de 1,5 milioane de lei pentru un membru, care sunt monoparentale, primesc alocatia complementara majorata cu 50% fata de prima categorie. Pentru un copil se vor acorda 450.000 lei, pentru doi copii suma este de 525.000 lei, pentru trei copii se acorda 600.000 lei, iar pentru patru sau mai multi copii familiile vor primi 675.000 lei. La toate aceste sume se adauga si alocatia de stat universala, care are valoarea de 210.000 lei si se acorda tuturor copiilor. La nivel national se estimeaza ca vor beneficia de prevederile proiectului de lege 1,1 milioane de familii.

Situatie inexacta

La nivel local nu exista, deocamdata, o situatie exacta. Potrivit raportarilor efectuate de 20 de primarii din judet, la nivelul acestora exista 7.000 de familii monoparentale. Se preconizeaza ca la nivelul intregului judet exista 15.000 de familii monoparentale. Prin urmare, numarul beneficiarilor constanteni va fi destul de ridicat tinand cont ca exista 10.000 de familii care primesc ajutor social si circa un sfert au copii si 50.000 de familii care primesc alocatie de stat pentru copii. Pana la ora actuala, la Directia pentru Dialog, Familie si Solidaritate Sociala s-au depus 10.800 de dosare pentru alocatiile complementare si de sustinere. Pentru acestea s-a solicitat la nivel central suma de patru miliarde de lei. Ana Dancea, director adjunct al DDFSS, a precizat ca pentru o prima transa de 5000 de dosare s-au trimis deja de la Oficiul Central pentru Plata Pensiilor mandatele, oamenii intrand in posesia banilor. Suma totala a fost de 1,9 miliarde de lei. Restul de 5800 de dosare se vor trimite oficiului, pe data de 11 martie, pentru a fi emise mandatele. Cele mai multe dosare au fost depuse la Medgidia, respectiv 607 pentru alocatie complementara si 172 pentru cea de sustinere. Pe locul doi se situeaza localitatea Valu lui Traian, cu 388 de dosare, urmata de Nicolae Balcescu, cu 369 de dosare, Cogealac, cu 295, si Castelu, cu 278. La ora actuala, pe ultimul loc se situeaza municipiul Constanta, unde s-au depus doar 111 dosare pentru alocatii complementare si alte 96 pentru cele de sustinere. Din totalul dosarelor de pana acum, jumatate sunt cu restante, adica persoanele in cauza nu s-au prezentat pana pe data de 5 a lunii februarie, insa au venit pana pe data de 11 cand s-au trimis dosarele la Bucuresti. Astfel, acestia au avut noroc si s-au incadrat pentru luna ianuarie. Ana Dancea a declarat ca, in prezent, in baza de date se introduc zilnic circa 300 de dosare. In perioada urmatoare, reprezentantii DDFSS se asteapta ca numarul acestora sa creasca deoarece se apropie termenul limita de 5 ale lunii si majoritatea se inghesuie pe ultima suta de metri.

Documente necesare

Alocatiile prevazute de noul act normativ se acorda pe baza de cerere insotita de actele doveditoare privind componenta familiei si veniturile acesteia. Cererile se intocmesc de catre reprezentantul familiei si se inregistreaza la primaria localitatii in a carei raza teritoriala locuieste familia. Componenta familiei, filiatia copiilor si situatia lor juridica fata de reprezentantii legali se dovedesc cu livretul de familie. In cazul in care familia nu poseda asa ceva, nu trebuie decat sa faca o cerere la primarie, care va elibera actul in cauza in termen de cinci zile. Dupa depunerea dosarelor la primaria de resedinta, urmeaza alte etape. La dispozitia primarului, pentru a se verifica daca solicitantul indeplineste conditiile impuse de actul normativ, se demareaza, in termen de 15 zile de la data inregistrarii cererii, o ancheta sociala. Aceasta se realizeaza de catre personalul serviciului public de asistenta sociala din subordinea consiliului local sau, dupa caz, din compartimentul de specialitate din aparatul de lucru al consiliului local respectiv. Ancheta sociala realizata constituie proba legala pentru instantele judecatoresti, in legatura cu deschiderea dreptului sau respingerii cererii. In cazul actionarii in instanta raspunderea penala revine primarului si persoanelor care au efectuat ancheta sociala. Familiile care solicita alocatie complementara trebuie sa furnizeze toate informatiile solicitate de personalul care realizeaza ancheta deoarece, in caz contrar, se considera ca familia respectiva nu intruneste conditiile de acordare a alocatiei. Familia care a solicitat alocatie complementara va intra in posesia banilor in cursul lunii urmatoare inregistrarii cererii. Dupa ce primariile au finalizat anchetele, dosarele sunt trimise directiilor de munca. Acestea reanalizeaza, la randul lor, documente doveditoare depuse de familia in cauza. Banii sunt trimisi de la ministerul de resort prin mandat postal sau se varsa intr-un cont curent personal, daca beneficiarul are asa ceva. Potrivit actului normativ, primarii au obligatia de a dispune reefectuarea anchetelor la interval de jumatate de an. Cu privire la anchetele sociale in cazul celor care au depus cereri pentru a beneficia de alocatiile familiale complementare conducerea DDFSS a solicitat primarilor foarte multa atentie, astfel incat sa nu mai existe erori ca in cazul Legii 416/2001 privind venitul minim garantat.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii