Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:18 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Rampele de acces, mărul discordiei Cum răspunde Spitalul Judeţean Constanţa la sesizarea făcută de ACIA la Avocatul Poporului

ro

22 Nov, 2016 00:00 3375 Marime text
Aşa cum scriam încă din luna octombrie, Asociaţia Constanţa Ia Atitudine (ACIA) a reclamat Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa la Avocatul Poporului şi la Agenţia pentru Plăţi şi Protecţie Socială Constanţa privind lipsa unor rampe de acces necesare persoanelor cu dificultăţi de deplasare sau cu dizabilităţi care au nevoie de servicii medicale în Ambulatoriul de Specialitate.
 
„Ambulatoriul de specialitate al Spitalului Judeţean Constanţa este locul unde persoane cu fracturi, rupturi şi diferite probleme care le afectează deplasarea vin pentru consultaţii. Cine a avut vreodată piciorul rupt şi a trecut pe acolo ştie că fiecare treaptă urcată sau coborâtă este un motiv pentru a-ţi băga altceva decât piciorul rupt sau fracturat în cei care încalcă art. 50 al Constituţiei şi Legea 448/2006, mai exact în conducerea Spitalului Clinic Judeţean Constanţa.
 
Am încercat acum câteva zile să-i scutesc de viitoare înjurături, sesizând Avocatul Poporului, iar aceştia au început un demers care sper că se va finaliza cât mai curând cu montarea unor rampe pentru persoanele cu dizabilităţi”, scria, în mediul online, Cătălin Iacob, în luna octombrie.
 
După sesizarea făcută la Avocatul Poporului, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Constanţa, Cătălin Grasa, a fost contactat la acea vreme de redactorii cotidianului ZIUA de Constanţa, el precizând că în Ambulatoriu există un lift pentru persoanele cu handicap care facilitează accesul persoanelor cu probleme de mobilitate.

„În Ambulatoriu există rampă, de fapt, un lift pentru persoanele cu handicap, care se poate chema şi facilitează accesul. La intrare nu ştiu dacă este rampă de acces, o să verific. Până acum nu am primit nicio amendă referitoare la această chestiune“, declara, la acel moment, Cătălin Grasa.

 
Deranjaţi de această declaraţie, reprezentanţii ACIA nu s-au oprit la sesizarea făcută la Avocatul Poporului, ci au făcut sesizare şi la Agenţia pentru Plăţi şi Protecţie Socială din Constanţa, reclamând aceeaşi situaţie. „«În Ambulatoriu există rampă, de fapt, un lift pentru persoanele cu handicap, care se poate chema şi facilitează accesul. La intrare nu ştiu dacă este rampă de acces, o să verific. Până acum nu am primit nicio amendă referitoare la această chestiune». Acest citat îi aparţine managerului Spitalului Judeţean Constanţa (potrivit ZIUA de Constanţa), care, în loc să ia atitudine şi să rezolve problema rampelor de la intrarea în Ambulatoriul spitalului, ne aduce la cunoştinţă că nu a primit nicio amendă. Nu m-am putut abţine când am citit această declaraţie şi am trimis o sesizare Agenţiei pentru Plăţi şi Protecţie Socială, în vederea unei viitoare amenzi, cuprinsă între 5.000 şi 12.000 de lei“, au anunţat reprezentanţii ACIA pe pagina de Facebook, la sfârşitul lunii octombrie.
 
Recent, Spitalul Judeţean Constanţa a emis un răspuns către ACIA referitor la sesizarea cu privire la rampele de acces. Iată răspunsul Spitalului Clinic Judeţean Constanţa:

„Referitor la adresa dvs. nr. 17422/2016, primită şi înregistrată în unitatea noastră la data de 19.10.2016 cu nr. 40283, vă facem cunoscute următoarele: Accesul persoanelor cu handicap în unitatea noastră se face pe cele două rampe special amenajate în acest scop, una fiind amplasată la intrarea principală, iar cea de-a doua, la intrarea în Centrul de Hemodializă, a treia intrare în spital este la nivel cu solul, deci intrare directă, în Unitatea de Primiri Urgenţe.
 
De la toate aceste nivele există lifturi de capacitate mare (pentru tărgi şi persoane în cărucior), care fac legătura cu toate secţiile spitalului, inclusiv cu ambulatoriul de specialitate.
 
Pentru intrarea directă din exterior în Ambulatoriul de specialitate există signalistica necesară pentru direcţionarea persoanelor cu handicap către intrarea prin Unitatea Primire Urgenţe sau/şi rampa de la intrarea principală. În concluzie, considerăm că sunt suficiente căi de acces pentru persoanele cu handicap în unitatea noastră (anexăm fotografii cu căile de acces şi signalistica aferentă)“, se arată în răspunsul semnat de managerul spitalului, Cătălin Grasa.

 
Totuşi, venind în întâmpinarea persoanelor cu handicap, conducerea are în vedere realizarea celei de-a patra cale de acces la intrarea în Ambulatoriul de specialitate în viitorul apropiat, se mai arată în răspunsul spitalului.
 
Reprezentanţii ACIA au primit şi răspunsul Avocatului Poporului cu privire la sesizarea lor, care evidenţiază aceleaşi aspecte semnalate de reprezentanţii Spitalului Judeţean.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii