Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:03 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Iaurt Danone, retras de pe piata

ro

23 Aug, 2007 00:00 1420 Marime text
1187795538.jpg

Actiunea DSVSA este in curs de desfasurare si nu se stie inca numarul iaurturilor retrase din magazinele constantene * Dioxina este deosebit de toxica si se depoziteaza atat in tesuturi, cat si in creier

Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Constanta a inceput, ieri, sa retraga de pe piata iaurturi Danone cu fructe, din cauza suspiciunii de contaminare a unui ingredient cu dioxina. Ordinul de control a venit din partea Autoritatii Nationale in domeniu, care a primit o notificare prin sistemul rapid de alerta, pe 14 august, referitor la prezenta gumei de guar, ingredient folosit in iaurturi cu fructe, posibil contaminata cu dioxina. ANSVSA a trimis note directiilor judetene, care au retras de pe piata toate loturile suspectate, iar probele prelevate au fost trimise la laboratorul UE de referinta, de la Budapesta. Gheorghe Dinca, purtatorul de cuvant al DSVSA, a precizat ca nu se cunoaste inca numarul exact al iaurturilor retrase, pentru ca actiunea este in curs de desfasurare. "Derulam aceasta activitate. Insa, este adevarat ca si in magazinele constantene exista produsul suspicionat. S-au recoltat probe si, daca prezenta dioxinei va fi confirmata, loturile infestate vor fi confiscate si distruse", a mai spus Dinca. Reprezentantii ANSVSA explica faptul ca loturile de produse suspicionate de contaminare vor ramane sub sechestru sanitar - veterinar, pana la sosirea rezultatelor de laborator. Guma de guar este un preparat natural, obtinut dintr-o tufa de fasole indiana, care se cultiva in India, Pakistan, sudul Statelor Unite, utilizat in industria alimentara ca aditiv cu functii de agent de ingrosare, stabilizator si emulgator pentru diverse produse. Din punct de vedere tehnologic, guma de guar are de opt ori puterea de ingrosare a amidonului din porumb, numai o cantitate foarte mica fiind necesara pentru a produce o vascozitate suficienta. Reprezentantii ANSVSA arata ca iaurturile aflate sub observatie au ca date de expirare 11, respectiv 20 septembrie si ca, cel mai probabil, substanta toxica a ajuns in produs din cauza aditivului E 412. Dioxina este deosebit de toxica si se depoziteaza atat in tesuturi, cat si in creier. Substanta poate produce cancer.

Scris de: {autor}Corina SAMOILA{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii