Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:54 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Romii se plang de discriminare in scoli

ro

15 Nov, 2007 00:00 1813 Marime text
1195068923.jpg

Situatia etnicilor romi si integrarea lor in societate a revenit in atentia Prefecturii Constanta si a serviciilor deconcentrate.

Dupa cateva luni in care membrii Grupului de lucru mixt pentru romi din cadrul institutiei nu s-au mai intrunit, ieri prefectul i-a convocat pentru a discuta o serie de probleme. Singura institutie nereprezentata la sedinta a fost Consiliul Judetean Constanta. Pe ordinea de zi a intrunirii au figurat teme precum: distribuirea in centrul municipiului Constanta a unor afise cu mesaj rasist de catre organizatia "Noua Dreapta"; segregarea elevilor de etnie roma in unitatile de invatamant, efectul mediatizarii excesive a problemelor create de romii din Italia, precum si pozitia autoritatilor locale privind transpunerea in practica a Strategiei Guvernului Romaniei in vederea imbunatatirii situatiei romilor. Etnicii romi au fost reprezentanti de lideri ai Partidei Romilor-Mircea Alexandru, Aliantei pentru Unitatea Romilor-Stelian Barnescu, Uniunii Romilor-Petru Anghel, Asociatia Drepturilor Omului pentru Protectia Minoritatilor-Vasile Faitas si organizatiei nonguvernamentale Roma Acces-Dumitru Stoica. Prefectul Danut Culetu a subliniat ca problemele trebuie depasite fara a crea convulsii sau evenimente interetnice, iar liderii romilor si reprezentantii autoritatilor locale trebuie sa fie responsabili si sa actioneze pentru integrarea tiganilor in societate si identificarea de solutii optime. Incercarea reprezentatului Guvernului in teritoriu de a dovedi practic implicarea autoritatilor si deconcentratelor in sprijinirea romilor nu a avut succesul scontat. Liderii romilor au confirmat ca au vrut sa auda de la reprezentantii institutiilor convocate probleme concrete "nu o cantare a Romaniei" si au solicitat mai multa transparenta, in special din partea autoritatilor judetene (n.r. referire la Consiliul Judetean) si municipale.

Discriminare in scoli

Problemele semnalate de romi au vizat refuzul unor medici de familie de a-i inscrie pe listele de pacienti, lipsa locuintelor sociale pentru tineri, situatia multor copii nedeclarati intrucat parintii nu au acte de identitate, refuzul agentilor economici de a angaja forta de lucru din randul tiganilor si discriminarea elevilor de etnie roma in diverse unitati de invatamant. Situatia alarmanta a abandonului scolar in randul elevilor romi a iscat reactii aprinse. Presedintele Partidei Romilor Constanta, Mircea Alexandru, a sustinut ca abandonul scolar survine din cauza "comportamentului foarte urat al unor cadre didactice fata de copii" si a relatiei "nule" cu Inspectoratul Scolar Judetean. "Cand va veni un nou inspector sef vom colabora foarte bine. Actualul (n.r. referire la inspectorul Marian Sarbu) nu s-a implicat si nu ne-a cerut sprijinul.Vom refuza orice proiect care vine de la Guvern pana atunci" , a precizat Alexandru. In completare, Nicu Stoica, reprezentantul organizatiei Stop Prejudecatilor despre Etnia Roma, a sustinut ca "segregarea institutionala exista la Baneasa de la gradinita pana la scoli". Pentru a exemplifica atitudinea neortodoxa a unor cadre didactice fata de scolarii romi, el a expus cazul unei profesoare de limba romana de la Scoala nr.25 din Constanta care s-a adresat urat unor elevi de clasa a VI-a. "In ultimul an am descoperit 10 cazuri de segregare in judetul Constanta. Vom face raporturi si le vom inainta institutiilor abilitate sa intervina", a conchis Stoica. De asemenea, numarul mare de analfabeti de etnie roma ii impiedica pe agentii economici sa isi recruteze forta de munca din randul tiganilor.

Scris de: {autor}Mihaela CIORBARU{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii