Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:48 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Născută la Tulcea Victoria Gavrilescu și viața dedicată învățământului și teatrului dramatic

ro

04 Feb, 2024 17:00 743 Marime text
Foto cu rol ilustrativ
  • După finalizarea studiilor superioare, Victoria Gavrilescu a fost profesoară de limbă și literatură română la Tulcea, Constanța, Turnu-Măgurele, Predeal, Breaza, Rădăuți și Bacău. La Constanța a fost și directoarea Liceului „Mihai Eminescu”, între anii 1948 – 1953
  • Ea a avut și o afinitate pentru teatru, astfel încât a dramatizat numeroase lucrări pentru copii. Piesele ei au fost preluate de emisiunile radiofonice și de televiziune și au fost reprezentate pe scenele românești și de peste hotare
 
Victoria Gavrilescu a venit pe lume la Tulcea, în anul 1903, într-o zi de 5 februarie, în familia învățătorului Constantin Florea și a Zamfirei.
 
Până în anul 1924, Victoria Gavrilescu a învățat în județul Tulcea, la școala primară din Măcin și la Liceul „Spiru Haret”. Ulterior, ea a urmat Facultatea de Filologie și Litere, Universitatea București, între anii 1924 – 1928.
 
După finalizarea studiilor superioare, Victoria Gavrilescu a fost profesoară de limbă și literatură română la Tulcea, Constanța, Turnu-Măgurele, Predeal, Breaza, Rădăuți și Bacău. La Constanța a fost și directoarea Liceului „Mihai Eminescu”, între anii 1948 – 1953.
 
Tot în fostul Tomis, profesoara a frecventat cenaclurile „Sburătorul” și „Poesis”.
 
Ea a avut și o afinitate pentru teatru, astfel încât a dramatizat numeroase lucrări pentru copii. Piesele ei au fost preluate de emisiunile radiofonice și de televiziune și au fost reprezentate pe scenele românești și de peste hotare.
 
De asemenea, a scris scenarii pentru teatrul dramatic, după piesele „Se mișcă țara” de Liviu Rebreanu și „Martin Eden” de Jack London.
 
A scris și piese de teatru originale rămase în manuscris: „Răpitorul de foc (Promoteu)”; „O familie din zilele noastre”; „Obiceiuri și datini strămoșești”; „Impasul”.
 
Repertoriul ei cuprinde și dramatizările „Copilul din stele”, „Albina Maia salvează stupul”, „Spărgătorul de nuci”, „Inimă rece”.
 
Ea este autorea volumelor „Gramatica limbii române” (București, 1939); „Lirica erotică românească” (București, 1942); „Din faptele eroice ale neamului” (București, 1943).
 
Victoria Gavrilescu a obținut premii la festivalurile internaționale ale teatrelor de păpuși din Iugoslavia, Ungaria, Italia, Franța, Turcia, Rusia.
 
Ea s-a stins din viață la Constanța, la venerabila vârstă de 92 de ani, în 1995.
 
Sursă text: Dicționar de personalități dobrogene, vol. IV
 
Citește și:
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii