Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:46 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cuplurile "de cursa lunga", sarbatorite la Ovidiu

ro

19 Apr, 2008 00:00 1134 Marime text
1208546270.jpg

Emotii, haine de sarbatoare, obraji imbujorati si multa veselie * Asa se poate contura atmosfera care insufletea, ieri, la pranz, Casa Casatoriilor din Ovidiu

Te asteptai sa vezi tineri facand primii pasi in viata de cuplu, insa batraneii care au umplut sala emanau tinerete sufleteasca. Multa dragoste, intelegere si intelepciunea de a tine un camin ani de-a randul. Doi cate doi, cateodata insotiti de copii sau de nepoti, varstnicii din Ovidiu au participat, ieri, la o sarbatoare numai pentru ei, cei care au implinit 50 de ani de casnicie. La initiativa Primariei orasului Ovidiu, 24 de cupluri, cu relatii legalizate de peste 50 de ani, au fost premiate cu 450 de lei. Vizibil emotionat, primarul Ion Podaru le-a spus batraneilor ca se bucura nespus ca a putut realiza acest eveniment si i-a felicitat pentru faptul ca au stat atata timp impreuna. "Din pacate, in zilele acestea vedem mai multe divorturi decat casatorii. Sa va dea Dumnezeu sanatate multa si sper sa mai traiti ani multi de acum incolo, sa fiti exemplu pentru familiile tinere", a spus Podaru.

Exemple de urmat

Primarul din Ovidiu a oficiat si o casatorie "cu repetitie". Edilul a reunit, formal, destinele unei perechi ajunse la 50 de ani de casnicie. Emotionati, batraneii au declarat ca, orice s-ar intampla, daca ar putea da timpul inapoi, nu ar face alta alegere. "In viata nu este rau sa copiezi de la altii. Am organizat un astfel de eveniment acum o luna, la Casa de Cultura. Atunci am premiat familii care implinisera, in anii trecuti, 50 de ani de casatorie. Luna viitoare vom mai avea 14 sarbatoriti. Eu spun ca este un gest de respect pentru batranii nostri", a declarat seful administratiei locale din Ovidiu. Acesta a mai spus ca tinerii din ziua de azi se grabesc de multe ori sa faca acest pas important in viata si, din cauza aceasta, casatoriile nu mai tin ca inainte. "Intr-adevar, acum, viata este si mai grea, mai agitata. Sunt multiple cauze care duc la spulberarea unei casatorii. Ar trebui sa ne uitam la acesti batrani si sa le respectam dorinta de a trai impreuna, faptul ca a trecut dragostea, dar au gasit un mod de a convietui si de a se intelege. Trebuie sa ne intoarcem la valorile familiei, pentru ca altfel nu ne va fi bine. Intentionam sa dam tinerilor un exemplu, prin premierea acestor batrani", a subliniat Ion Podaru, care a marturisit ca, peste putin timp, va implini 29 de ani de casnicie.

"Nu as da-o pe alta"

Iani Haralambie are 74 de ani si este casatorit cu aleasa inimii sale de 51 de ani. Batranul spune ca niciodata nu si-ar da consoarta pe o alta: "Suntem de foarte multi ani impreuna. Noi ne cunosteam de mici. Ne-am iubit cum se iubesc si acum. Azi asa, maine asa, a trecut un an, doi si ne-am luat. Avem doi copii si au casatorii la fel de trainice ca si a noastra. Avem si nepoti". Un alt cuplu povesteste ca pe 12 aprilie a implinit jumatate de secol de convietuire. Isi doresc sanatate multa pentru perioada pe care o mai au de trait pe acest pamant. Sanda Creangu are 69 de ani si spune ca viata, alaturi de sotul sau, a fost foarte fericita. "Daca s-ar intoarce o data roata, cred ca as face aceeasi alegere. Mi-a fost foarte bine cu sotul meu. Am trait foarte bine cu el. Am muncit cinstit cu el si ne-am facut tot ce ne-a trebuit. Avem trei copii impreuna", a declarat, emotionata, batrana.

Scris de: {autor}Corina SAMOILA{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii