Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:14 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Listele au fost finalizate. Peste 9.500 de elevi constănţeni vor primi burse şcolare

ro

07 Oct, 2015 00:00 3469 Marime text


Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa a finalizat listele provizorii cu elevii de gimnaziu şi de liceu din municipiu care ar putea primi burse şcolare.
 
În total, este vorba de 9.513 elevi. Potrivit inspectorului şcolar general al ISJ Constanţa, Gabriela Bucovală, 115 elevi vor beneficia de burse de performanţă, 8.281, de burse de merit, 482, de burse de studiu şi 635, de burse de ajutor social. Bursele vor fi acordate în baza art. 82 din Legea nr. 1/2011 - Legea educaţiei naţionale şi a Ordinului nr. 5576 din 7 octombrie 2011, modificat prin Ordinul nr. 3470/2012.
 
„Bursele de care pot beneficia elevii de la cursurile cu frecvenţă din învăţământul preuniversitar de stat sunt: burse de performanţă, burse de merit, burse de studiu şi burse de ajutor social. Cuantumul unei burse acordate din sumele defalcate din unele venituri ale bugetului de stat şi numărul acestora se stabilesc anual prin hotărâre a consiliului local, respectiv a consiliului judeţean/consiliilor locale ale sectoarelor municipiului Bucureşti“, a declarat Gabriela Bucovală.
 
Reamintim că, în şedinţa Consiliului Local Constanţa din 9 septembrie, consilierii locali au votat proiectul de hotărâre privind rectificarea bugetului municipal pe anul 2015, iniţiat de primarul interimar Decebal Făgădău. În expunerea proiectului de hotărâre, Decebal Făgădău a propus alocarea a două milioane de lei pentru acordarea burselor pentru elevi în anul şcolar care începe, dar şi suplimentarea finanţării de bază a unităţilor şcolare din municipiu cu suma de un milion de lei, bani care vor fi folosiţi pentru stingerea arieratelor. Consilierii locali au votat alocarea a 2.000.000 de lei din bugetul local pentru acordarea, începând cu acest an şcolar, a burselor şcolare, aşa cum se prevede în Legea Educaţiei.
 
Mai amintim faptul că, la sfârşitul lunii aprilie a acestui an, Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC) a înaintat Primăriei municipiului Constanţa şi membrilor Consiliului Local Municipal un proiect de hotărâre însoţit de o expunere de motive şi a purtat discuţii cu reprezentanţii autorităţii publice locale. Ulterior, în urma unei cereri formulate de AEC în baza Legii nr. 544/2001 privind accesul la informaţii de interes public, Primăria Constanţa a răspuns că nu se doreşte acordarea burselor prevăzute de Legea educaţiei. Din acest motiv, în data de 21 iulie, a fost depusă la secţia de contencios a Tribunalului Constanţa o acţiune prin care AEC cerea obligarea Consiliului Local Municipal Constanţa la acordarea burselor şcolare pentru elevi, prevăzută de legile în vigoare. Dosarul, având numărul 4993/118/2015, ar urma să aibă primul termen în data de 9 octombrie. De asemenea, au avut loc discuţii cu reprezentanţii Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, în cadrul cărora a fost sesizată această problemă.
 

Citeşte şi

Elevii din municipiul Constanţa încep anul şcolar cu dreptul: Consilierii locali au alocat două milioane de lei pentru burse

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii