Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:57 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Interviu cu Consulul General al Republicii Turcia la Constanţa, Fusun Aramaz „Ştiu că noul consul general va fi primit cu căldură de români şi de turco-tătarii din Constanţa”

ro

30 Sep, 2013 00:00 5183 Marime text
Sfârşitul lunii septembrie a adus cu el şi finalul misiunii diplomatice a Consulului General al Republicii Turcia la Constanţa, Füsun Aramaz. Încheierea misiunii diplomatice a fost marcată oficial, săptămâna trecută, printr-un simpozion dedicat împlinirii a 135 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre România şi Turcia, la care au luat parte o serie de personalităţi din România şi din Turcia, dar şi ambasadorul Turciei la Bucureşti, Ömür Şölendil, şi apoi printr-o recepţie la care au participat numeroşi reprezentanţi ai tuturor instituţiilor publice şi reprezentanţelor diplomatice din Constanţa cu care Consulatul Turciei a colaborat în ultimii patru ani. Cu doar câteva zile înainte de a pleca din România, diplomatul turc a avut amabilitatea de a acorda un interviu ziarului ZIUA de Constanţa.

-       Stimată Doamnă Consul General al Republicii Turcia la Constanţa, sunteţi la finalul celor patru ani de misiune diplomatică în România. Care sunt sentimentele care vă încearcă în aceste zile?
-       Am beneficiat de confortul de a fi un diplomat care reprezintă Republica Turcia într-o ţară aliată şi prietenă. Am pus în aplicare diverse proiecte menite să aducă un plus relaţiilor bilaterale în cadrul principiilor şi sprijinului deplin oferit de ambasada Turciei de la Bucureşti profitând şi de natura bună a relaţiilor şi a bunăvoinţei autorităţilor române. În calitate de Consulat General, am aplicat politica uşilor deschise încercând să fim aproape de toţi cetăţenii noştri, de comunitatea turco-tătară şi de poporul român. Am fost foarte bucuroasă să îmi exercit funcţia într-o zonă care în ciuda multiculturalismului şi a diferenţelor, prin modelul de convieţuire interetnică promovat, a devenit simbol al toleranţei, iar prin bogăţia naturii, în special a Deltei Dunării, a devenit faimoasă pentru frumuseţea sa. Pe de o parte, despărţirea de prietenii români şi de comunitatea turco-tătară ai cărei membri îi văd ca pe nişte rude, mă întristează. Pe de altă parte, mă simt privilegiată că am avut şansa de a lucra în această zonă; experienţa acumulată, prieteniile legate, legăturile formate, toate acestea fac din mine o persoană norocoasă.
 
Constanţa: 525 de firme turceşti = 22,5 milioane de euro
-       Constanţa este poartă de intrare în România, prin deschiderea la Marea Neagră, cu un potenţial economic aparte, dar este, şi din punct de vedere cultural, o verigă deosebit de importantă în relaţia cu alte state, prin prisma caracterului său multietnic. Cum apreciaţi din punct de vedere economic, dar şi cultural, activitatea desfăşurată aici, pe parcursul celor patru ani?
-       Turcia şi România sunt cele mai mari partenere comerciale din Balcani. Cu toate că, în urma crizei economice mondiale din 2008 care a început prin criza financiară din S.U.A. şi a antrenat şi economia U.E., la fel ca în celelalte ţări ale U.E., scăderea cererii interne a afectat şi exporturile cu România, la sfârşitul anului 2012 valoarea schimburilor comerciale fiind de aproape 6 miliarde de dolari. Scopul comun în relaţiile comerciale cu România este ca în următorii ani valoarea schimburilor să crească, atingând pe un termen mediu nivelul de 10 miliarde de dolari.
Între firmele fondate cu capital străin din România, firmele turceşti ocupă locul al treilea. Dintre acestea, mai mult de 7.000 sunt active. Valoarea investiţiilor turceşti din România, incluzând şi cele provenite din ţări terţe, este de aproximativ 5 miliarde de dolari.
Fără îndoială, posesoare a celui mai mare port la Marea Neagră, Constanţa ocupă un loc important în economia României. Oferind oportunităţi atrăgătoare şi investitorilor turci, conform datelor furnizate de Camera de Comerţ şi Industrie, capitalul comun al celor 525 de firme turceşti înregistrate aici, se apropie de suma de 22.5 milioane de euro. Am avut o colaborare strânsă cu Asociaţia Oamenilor de Afaceri Turci din Dobrogea care este activă în Constanţa şi împrejurimi adunând în jurul ei oamenii de afaceri turci; pe de o parte am încercat să rezolvăm problemele pe care le-au întâmpinat oamenii noştri de afaceri, iar pe de altă parte am oferit, pe cât posibil, sprijin delegaţiilor diverselor instituţii ale oamenilor de afaceri/investitorilor din Turcia şi Europa care şi-au arătat interesul de a investi sau a căuta locuri de muncă în România.
Pe timpul misiunii mele diplomatice, pe lângă activităţile consulare curente, împreună cu instituţiile româneşti şi reprezentanţii comunităţii turco-tătare, în colaborare cu organizaţia umbrelă a oamenilor de afaceri turci am încercat să organizăm diverse activităţi destinate întregului popor român şi în special comunităţii turco-tătare din Dobrogea: am pregătit proiecte culturale, sociale şi academice comune. Prin diversele evenimente artistice organizate am încercat să prezentăm cultura turcă, tradiţiile turceşti şi artele contemporane. Prin invitarea tuturor constănţenilor la activităţile organizate în colaborare cu instituţiile oficiale româneşti, cercurile academice, muzee şi alte instituţii am făcut tot posibilul să întărim punţile de prietenie dintre ţările noastre.
 
Ataşatul comercial, rol important în relaţia dintre Turcia şi România
-       În timpul misiunii dumneavoastră la Constanţa a fost desemnat un ataşat comercial în cadrul Consulatului General al Republicii Turcia. Ce înseamnă acest lucru pentru relaţiile viitoare dintre România şi Turcia, ce rol ocupă Constanţa în acest context?
-       Biroul Ataşatului Comercial din cadrul Consulatului General al Republicii Turcia la Constanţa şi-a început activitatea cu puţin timp în urmă. Biroul Ataşatului Comercial va sprijini oamenii de afaceri turci reuniţi în Asociaţia Oamenilor de Afaceri Turci Dobrogea şi pe ceilalţi oameni de afaceri turci din zonă în soluţionarea eventualelor dificultăţi cu care se confruntă. Mai mult, va avea un rol important în informarea instituţiilor competente şi oamenilor de afaceri din Turcia asupra potenţialului de investiţii al Constanţei.
Liniile aeriene turce au început cursele regulate Constanţa - Istanbul pe data de 7 iunie 2013, în cadrul unei ceremonii organizate la Aeroportul Internaţional Mihail Kogălniceanu. Aceste curse vor contribui negreşit la dezvoltarea relaţiilor economice dintre statele noastre.
 
-       Tot în timpul celor patru ani petrecuţi aici a fost semnat, în 2011, Parteneriatul Strategic dintre România şi Turcia, un moment deosebit de important pentru dinamica relaţiilor dintre cele două state. Ce implicaţii a avut acesta în contextul relaţiilor diplomatice bilaterale turco-române?
-       Anul acesta aniversăm 135 ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre Turcia şi România. Între anii 1923-1938, în perioada conducerii lui Atatürk, relaţiile turco-române au avut la bază principiul „Pace în ţară, pace în lume”; semnarea, în anul 1933 a Acordului de Prietenie Turco-Român a reprezentant un adevărat moment de cotitură în relaţiile bilaterale.
Relaţiile politice dintre Turcia şi vecina ei la Marea Neagră – România au devenit tot mai strânse după revoluţia română din anul 1989. Turcia a sprijinit intrarea României în NATO în anul 2004, cele două ţări fiind acum şi aliate.
Dorinţa comună de dezvoltare a relaţiilor bilaterale a dus la semnarea, în decembrie 2011, cu ocazia vizitei în Turcia a Preşedintelui României, dl. Traian Băsescu, a Declaraţiei de Parteneriat Strategic. Aceasta prevede dezvoltarea cooperării în multiple domenii precum cel economic, militar şi de securitate, lupta împotriva terorismului, cultură, educaţie şi ştiinţă. Vizita în Turcia a Ministrului de Externe al României, domnul Titus Corlăţean, a fost prilejul semnării Planului de Acţiune privind aplicarea Declaraţiei de Parteneriat Strategic. Nu în ultimul rând, pe data de 19 septembrie cu ocazia vizitei în Turcia a Primului Ministru al României dl. Victor Ponta au fost semnate diferite acorduri (în domeniul agriculturii, economic, energetic, cultural, cel al vizelor) care au dus la întărirea parteneriatului strategic.
 
«M-am simţit la Constanţa ca la mine acasă... Nu doresc să spun „adio”»
-       Ce mesaj aveţi pentru viitorul Consul al Republicii Turcia la Constanţa? Ce trebuie să ştie despre România şi în mod special despre Constanţa?
-       La prima vedere este deosebit de importantă continuitatea geografică dintre Turcia şi vecina sa la Marea Neagră, România. Pe întreaga durată a misiunii mele la Constanţa am observat că istoria comună cu ţara prietenă şi vecină România a adus cu sine şi o moştenire culturală comună. Miile de cuvinte comune din vocabularul celor două limbi, asemănările din domeniul culinar şi, cel mai important, apropierea dintre popoarele noastre sunt exemple ale prieteniei noastre izvorâte din trecutul nostru istoric.
Datorită farmecului său şi încărcăturii sale istorice, Constanţa, acest oraş care reprezintă un adevărat model de convieţuire armonioasă, seamănă foarte mult cu Istanbulul, oraş cu care este şi înfrăţită. Am convingerea că noul Consul General nu se va simţi străin aici.
Ştiu că noul consul general va fi primit cu căldură de întregul popor român şi de populaţia turco-tătară aflată în număr mare la Constanţa.
 
-       În încheiere vă rugăm să transmiteţi un mesaj pentru constănţeni, indiferent de etnie...
-       Timp de patru ani m-am simţit la Constanţa ca la mine acasă. Doresc să mulţumesc din suflet întregului popor român pentru calda sa ospitalitate. Datorită acestor frumoase amintiri, România va ocupa mereu un loc aparte între ţările în care mi-am desfăşurat activitatea. Îmi voi aminti mereu cu plăcere de toţi prietenii mei români, de comunitatea turco-tătară din Dobrogea de care mă simt legată sufleteşte şi de cetăţenii turci din Dobrogea, în marea lor majoritate oameni de afaceri, cu care am avut un dialog foarte bun.
Deoarece vom fi vecini, nu doresc să spun „adio”; în următorii trei ani îmi voi desfăşura activitatea în cadrul Ministerului Afacerilor Externe şi voi fi deosebit de fericită să îi revăd pe toţi prietenii mei care vor vizita Ankara.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii