Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:31 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Firma Kaufland, avantajata de stat in preluarea ICIL

ro

25 Jan, 2005 00:00 4730 Marime text

Institutiile satului au ajutat grupul german Schwartz sa demareze proiectul de construire a unui mall Kaufland la Constanta, pe ruinele fostului ICIL * Directia post-privatizare din cadrul APAPS i-a permis ilustrului anonim Octavian Victor Popa, cel care a cumparat pachetul majoritar de actiuni de la ICIL, sa vanda terenul firmei sibiene Terra Invest, inainte de a-si onora obligatiile de investitii asumate prin contract * Terra Invest, firma lui Klaus Reisenauer, s-a dovedit doar un paravan, sub care Grupul Schwartz a achizitionat terenuri strategice in marile orase ale Romaniei, pentru a construi o retea de 50 de complexe comerciale sub sigla Kaufland * In cele mai multe cazuri, institutiile statului de sub guvernarea PSD au avantajat fatis proiectele Grupului Schwartz, iar Consiliul Concurentei a aplicat politica ciocului mic #

Controversata privatizare a SC Industrializarea Laptelui SA Constanta isi dezvaluie adevaratele resorturi, dupa ce fostul ICIL a intrat sub lama buldozerelor, iar firma germana Schwartz a anuntat ca va deschide la Constanta un magazin de discount-uri sub sigla Kaufland. In anul 2001, cand SC Industrializarea Laptelui SA a fost scoasa la privatizare, oficialii din cadrul autoritatii competente anuntau ca se cauta cea mai buna solutie pentru relansarea activitatii. Societatea nu mai avea nici un fel de productie la sediul central, cei aproximativ 30 de angajati fiind prinsi in activitatea de paza a obiectivului nefunctional sau in aparatul administrativ. Cu toate acestea, la bursa RASDAQ, Industrializarea Laptelui aparea drept o afacere profitabila. In rastimpul a trei luni de zile, actiunile acesteia au inregistrat cote impresionante, triplandu-si pretul de tranzactionare. Miza era fenomenala, din moment ce mai multe grupuri de interese din mediul politic si de afaceri ravneau fosta fabrica de lapte. Negocierile s-au purtat la sange, iar ofertantii cei mai credibili au fost inlaturati treptat. In cele din urma, pachetul majoritar de actiuni a fost adjudecat de un ilustru anonim din Bucuresti, un oarecare Octavian Victor Popa. Investitorul strategic a fost vazut la Constanta, o data la lansarea procedurii de privatizare, iar a doua oara la semnarea contractului. Din acest motiv, au aparut speculatii cu privire la faptul ca acesta era doar varful de lance al unei grupari ajustate in jurul lui Lucian Orban, directorul general al firmei Euro Trans SRL, specializata in comertul duty-free de la punctele de trecere a frontierei. De altfel, Orban devenise o prezenta permanenta si agreata la APAPS Constanta. In decembrie 2001, Popa a semnat contractul de privatizare, prin care isi asuma sarcina de a plati integral pachetul de actiuni achizitionat, de a investi 300.000 de euro si de a nu disponibiliza angajatii societati. Concomitent, Lucian Orban a achizitionat un pachet de 27% din actiunile SC Industrializarea Laptelui de la bursa RASDAQ, fapt care a condus la diminuarea participatiilor beneficiarilor programului de privatizare in masa (cuponarii). Cum acestia erau de-a dreptul nesemnificativi, singura opozitie la planurile noii conduceri a fost reprezentata de SIF Transilvania, care detinea o cota de peste 30% din actiuni. Timp de mai bine de doi ani, noua conducere a societatii a trecut la taierea instalatiilor din inox si fier si a vandut la un sfert de pret o instalatie gigantica de inghetata, achizitionata de fostul director Ioan Corniciuc din Italia. Tensiunile cu SIF Transilvania au fost solutionate si ele, dupa ce institutia reprezentata de Mihai Fercala a realizat o dezinvestitie majora, renuntand la actiunile detinute, in schimbul unei cladiri administrative. Planurile investitorului strategic Octavian Victor Popa au devenit stravezii, dupa ce terenul de aproximativ 22.000 mp a fost vandut unei firme din Sibiu.

Mecanism anticoncurential in favoarea Kaufland

Tranzactia imobiliara a fost realizata in cursul anului 2004, cand SC Industrializarea Laptelui a semnat un contract de vanzare a terenului cu firma sibiana Terra Invest SRL, reprezentata de Klaus Reisenauer. Anterior semnarii contractului, Industrializarea Laptelui a primit o oferta din partea firmei care patroneaza lantul de magazine Univers All, insa noua conducere a refuzat orice discutie pe aceasta tema. Semn ca lucrurile erau deja aranjate, poate chiar din momentul privatizarii. Terra a angajat firma bucuresteana "Reconsal Trade SRL", pentru a demola halele fostului ICIL. Multa vreme, secretul investitiei a fost intretinut perfect, insa dupa ce Kaufland, divizia de vanzari a concernului german Schwartz, a anuntat deschiderea unui magazin la Constanta, totul a devenit public. Concernul german a demarat o investitie de 500 de milioane de euro, pentru infiintarea unei retele de 50 de complexe comerciale food si non-fod in cele mai mari orase ale Romaniei. In toate cazurile, nemtii au bagat la inaintare firma romaneasca a lui Kalaus Reisenauer. Astfel, Terra Invest a cumparat terenuri imense in Bucuresti, Iasi, Timisoara, Arad, Cluj, Sibiu, Pitesti, Ploiesti, Brasov sau Constanta. In multe din aceste cazuri, terenurile au apartinut unor foste societati de stat care au fost privatizate in guvernarea PSD. Deloc intamplator, in presa au aparut informatii cu privire la sarcinile pe care le aveau proprietatile imobiliare achizitionate de Terra Invest. La Arad, o fosta baza sportiva va ajunge, gratie firmei sibiene si institutiilor statului, un mall Kaufland, iar fostele sere din Cluj vor avea aceeasi destinatie. In multe din aceste cazuri, institutiile satului au actionat fatis pentru avantajarea nemtilor, iar Consiliul Concurentei, aceasta oaie neagra a integrarii, a aplicat politica ciocului mic. Aceeasi incurajare fatisa a grupului german de catre institutiile PSD-iste a fost observata si la Constanta, unde departamentul post-privatizare din cadrul APAPS (actualul AVAS) a dat unda verde pentru vanzarea halelor SC Industrializarea Laptelui, inainte ca noul actionar al societatii sa faca dovada respectarii clauzelor din contractul de privatizare. In speta, investitia de 300.000 de euro, la care se angajase Popa, nu a mai avut loc, din moment ce fostul ICIL a fost vandut pentru terenul sau central. Pe de alta parte, Popa a platit datoriile societatii, pentru a nu atrage atentia presei si opiniei publice.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii