Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:19 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vizaţi, toţi şoferii! Istoria în Justiţie, scrisă la Constanţa şi analizată de magistraţii Curţii Supreme. Ce a decis Înalta Curte

ro

26 May, 2017 00:00 5203 Marime text
Instanţa a stabilit şi gradele de culpă în prezenta cauză, respectiv 15% în sarcina fiecăruia dintre inculpaţii care şi-au parcat neregulamentar maşinile, culpe concurente cu cea a inculpatului care a produs efectiv accidentul
 
Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României au anunţat prima decizie în dosarul în care doi şoferi din Constanţa au fost condamnaţi pentru ucidere din culpă, după ce şi-au parcat maşinile neregulamentar!
 
Unul dintre cei doi conducători auto a formulat o contestaţie în anulare împotriva deciziei judecătoarelor Maria Uzună şi Cristina Eleni Marcu, din Curtea de Apel Constanţa, acţiune care a fost analizată de magistraţii Curţii Supreme. Instanţa a admis în principiu recursul în casaţie şi a stabilit termen de judecată la data de 5 septembrie.
 
De menţionat că pedepsirea celor doi conducători auto reprezintă o premieră în justiţia din România.
 
Dosarul a fost instrumentat de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, conform cărora, pe data de 7 ianuarie 2010, un bărbat a condus un automobil marca Renault, model Clio, pe strada Oborului din municipiul Constanţa, cu o viteză neadaptată la starea drumului. La un moment dat, conducătorul automobilului a pierdut controlului volanului şi a lovit două autoturisme parcate neregulamentar. Din accident a rezultat vătămarea corporală a două persoane, una dintre ele decedând din cauza rănilor suferite.
 
Pe data de 3 martie 2016, la mai bine de şase ani după producerea accidentului, Judecătoria Constanţa a anunţat primele pedepse: şoferul automobilului marca Renault - 1,9 ani de închisoare cu suspendare, pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă, iar cei doi şoferi care şi-au parcat neregulamentar maşinile au luat câte nouă luni de închisoare, tot cu suspendare, pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă. Potrivit minutei judecătoreşti, instanţa a stabilit şi gradele de culpă în prezenta cauză, respectiv 15% în sarcina fiecăruia dintre inculpaţii care şi-au parcat neregulamentar maşinile, culpe concurente cu cea a inculpatului care a produs efectiv accidentul.
 
În luna noiembrie 2016, judecătoarele Maria Uzună şi Cristina Eleni Marcu, din Curtea de Apel Constanţa, învestite cu soluţionarea cauzei, au menţinut decizia Judecătoriei Constanţa.
 
Aşa cum arătam şi mai sus, unul dintre cei doi conducători auto a formulat o contestaţie în anulare împotriva deciziei judecătoarelor Maria Uzună şi Cristina Eleni Marcu, din Curtea de Apel Constanţa. În prezent, dosarul se află pe rolul Înaltei Curţi, următorul termen fiind stabilit pentru luna septembrie, având în vedere că instanţa a admis în principiu recursul în casaţie.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii