Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:16 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Pata de culoare“ a evenimentului, Corina Martin, încă lucrează la rochie Festivalul Antic Tomis, tot pe bani de la Primăria Constanţa (galerie foto)

ro

25 Aug, 2015 00:00 5124 Marime text
În perioada 28 - 30 august, în Parcul Tăbăcărie se va desfăşura un eveniment „istoric“ - Festivalul Antic Tomis 2015, aflat la cea de-a patra ediţie. Ca şi anul trecut, evenimentul este finanţat din fonduri financiare nerambursabile acordate de Primăria Constanţa.
 
La eveniment vor participa 180 de daci, romani, nimfe şi celţi - voluntari din cele cinci asociaţii de reconstituire istorică: Terra Dacica Aeterna (Cluj), Garda Apulum (Alba Iulia), Danais, Nimfele Dace (Zalău) şi Scythia Minor (Dobrici, Bulgaria). Pe lângă taberele cu ateliere antice, luptele cu gladiatori, muzica și dansurile antice, teatrul antic sau preparatele culinare după reţete antice, participanţii vor putea vedea luptele între daci și romani. Festivalul este organizat de Asociaţia pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului Litoral - Delta Dunării, cu sprijinul Primăriei Municipiului Constanţa.
 
Ieri, la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, a avut loc o conferinţă de presă, context în care Corina Martin, preşedintele Asociaţiei pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului Litoral - Delta Dunării, a vorbit despre cea de-a patra ediţie a Festivalul Antic Tomis 2015.
 
„Ca şi anul trecut, vom primi de la Primăria Constanţa 100.000 de lei. Restul banilor provin din sponsorizări. 80% din bugetul festivalului se va cheltui pentru cazarea şi masa celor 180 de participanţi“, a declarat preşedinta Asociaţiei pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului Litoral - Delta Dunării.

Tomiris, regina masageţilor, va purta o rochie verde

Ca de fiecare dată, „pata de culoare“ a Festivalului Antic Tomis va fi Corina Martin, care o va întruchipa (din nou!) pe Tomiris, regina masageţilor (popor iranian din Asia Centrală). Fiind întrebată de veşmântul pe care îl va purta, preşedinta asociaţiei a precizat: „Încă lucrăm la rochie, a cărei culoare de bază va fi verde. Însă mai am o culoare, dar asta e... surpriză“.
 
Festivalul a ajuns să fie însă unul controversat. Dr. Gabriel Custurea, directorul Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, explica, acum doi ani, pentru cotidianul ZIUA de Constanţa, că oricine face o legătură între Tomiris şi Cetatea Tomis dă dovadă de „o stupizenie maximă“.
 
„Este o stupizenie, o aberaţie sinistră. Tomiris e în Marea Caspică, n-are nicio legătură cu Marea Neagră regina sciţilor masageţi. Asta, dacă ştim istorie, dacă nu ştim... să se ducă la şcoală oamenii care nu ştiu istorie. Este în regulă să facem propagandă pentru Tomis, dar nu pentru Tomiris. A face însă această asociere e un cretinism scos de capete întunecate“, a declarat, la acea vreme, directorul MINAC.

Ideea Festivalului Antic Tomis a aparţinut Groove Hour

Prima ediţie a festivalului s-a derulat în centrul istoric al Constanţei, la Edificiul Roman cu Mozaic. Ediţiile a doua şi a treia ale Festivalului Antic Tomis au avut loc în Parcul Tăbăcărie. Trebuie menţionat, în acest context, că ideea acestui eveniment nu a aparţinut nici Asociaţiei Litoral - Delta Dunării, nici Corinei Martin. Ideea şi conceptul acestui eveniment aparţin companiei de publicitate Groove Hour. De altfel, Groove Hour a propus Consiliului Judeţean Constanţa organizarea acestui festival încă din 2006. El a devenit însă realitate abia şase ani mai târziu.

Ce vor viziona constănţenii în cele trei zile ale Festivalului Antic Tomis 2015

28 august - Parcul Tăbăcărie

- 9.00 - 12.00 - amenajare tabără antică;
- 12.00 - 21.00 - ateliere de reconstituire istorică, demonstraţii tactice, antrenamente militare cu public;
- 15.00 - 16.00 - teatru de păpuşi cu tematică antică;
- 19.00 - 23.00 - demonstraţii militare, reconstituirea luptei între daci şi romani.

28 august - Centrul vechi al oraşului Constanţa

- 17.00 - 17.30 - parada antică militară şi civilă pe traseul Parcul Arheologic Constanţa - Prefectura Constanţa - bulevardul Tomis - Statuia Lupoaicei - Piaţa Ovidiu;
- ora 17.30 - 18.00 - ceremonial de deschidere în piaţa Ovidiu;
- ora 18.00 - retragere spre tabăra din Parcul Tăbăcărie.

29 august - Parcul Tăbăcărie

- 10.00 - 15.00 - ateliere de reconstituire istorică, demonstraţii tactice, antrenamente militare cu public;
- 15.00 - 16.00 - teatru de păpuşi cu tematică antică;
- 17.00 - 21.00 - ateliere de reconstituire istorică, demonstraţii tactice, antrenamente militare cu public, ritualuri antice de nuntă şi de iniţiere în arta vindecării.

29 august - Staţiunea Mamaia

- 20.00 - 21.00 - parada antică pe traseul Piaţeta Cazino - Promenadă - Piaţeta Perla;
- 21.00 - 22.15 - teatru antic în piaţeta Perla - „Antigona“, de Sofocle.

30 august, Parcul Tăbăcărie

- 10.00 - 14.00 - ateliere de reconstituire istorică, demonstraţii tactice, antrenamente militare cu public;
- 15.00 - ceremonia de închidere;
- 17.00 - 21.00 - ateliere de reconstituire istorică, muzică şi dans antic, ritualuri antice de nuntă şi funerare;
- 20.00 - teatru antic.

Citeşte şi

Pentru Ziua Marinei Române nu au existat fonduri: Primăria Constanţa „pompează“, din nou, bani în Festivalul Antic Tomis

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii