Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:06 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Prin Coridorul Mijlociu, va crește traficul maritim de marfă dintre Portul Constanța și Kazakhstan, Georgia și Azerbaidjan (VIDEO)

ro

08 Apr, 2023 00:00 1839 Marime text
  • Linia Ro-Ro pe relația Poti – Constanța va fi operată de companiile E 60 Shipping Line LLC – Georgia și Sea Container Services Constanța. Porturile AKTAU (Kazakhstan), BATUMI (Georgia), BAKU (Azerbaidjan) și, desigur, Portul Constanta, dar și Companiile de Linii Ferate din Georgia și Kazakhstan, precum și o serie larga de companii de stat și private din aceste tari participa, prin reprezentanții lor
 
La Constanța, în acest final de săptămână a fost organizat forumul “THE CORRIDOR CASPIAN SEA - BLACK SEA and THE PORT OF CONSTANTA -THE WAY TO EUROPE”, eveniment organizat de Constanta Business Port Association (Asociația Operatorilor Port Constanța) și Consulatul Onorific al Republicii Kazakhstan la Constanța.  
 Ministrul Economiei, Florin Spătaru

„Nu a fost foarte greu, cred că am ales cei mai buni parteneri – Asociația Operatorilor Portuari din Portul Constanța. A fost o idee pe care am avut-o în urma unei întâlniri cu Administrația Portului Constanța în octombrie anul trecut. Acolo am auzit prima oară această idee a posibilității de a organiza un forum care să unească companiile private și de stat din Kazakhstan, Georgia și Azerbaidjan, actorii principali pe acest Middle Coridor. Am preluat această idee și am fost curioasă să întâlnesc pe domnul Panait, care conduce Asociația Operatorilor Portuari din portul Constanța. De aici până la semnarea unui acord între asociație și Ambasada Kazakhstanului și Consulatului Onorific al Kazakhstanului la Constanța a fost doar un pas. În ianuarie am semnat acest protocol, iar noi am trecut la organizarea forumului. Am putut să atragem companii de stat și private relevante pe acest Middle Corridor, ceea ce ne-a permis să organizăm astăzi, aici, acest forum. Am fost surprinși să avem un mare interes din partea a opt ambasade care au dorit să fie prezente. Avem companii relevante din această tematică a Coridorului Mijlociu. Contextul actual cu conflictul din Ucraina oferă Portului Constanța oportunități majore pe care noi aici am vrut să le punem în lumină”, a spus Corina Martin, consul onorific al Republicii Kazakhstan la Constanța.

 
Potrivit organizatorilor, evenimentul reprezintă o premieră în România și este organizat în urma unui Acord semnat în decembrie 2022, între CPBA și Ambasada și Consulatul Onorific al Kazakhstanului la Constanța și își propune să promoveze relația intermodala de transport dintre porturile caspice, portul Constanța și Dunăre, pentru deservirea Europei Centrale și de Est.


 
Capacitățile logistice de transport de care dispun Porturile Aktau ( Kazakhstan) și Constanta (Romania) au un imens potențial, iar Forumul vă pune în lumina importanta conectării acestor Porturi, pentru a deschide și valorifica potențialul Rutei de Transport International Trans-Caspic. Evenimentul a oferit ocazia prezentării unui Prim Proiect concret care conectează portul Constanța cu rețele logistice din regiunea Caspică – deschiderea liniei de transport Ro-Ro și de pasageri între portul Poți/Georgia și Portul Constanța /România, operațională începând cu luna aprilie 2023. 
 

„Am venit cu ideea de a ne strânge oamenii de afaceri din Kazakhstan și din România, cât și cei din Azerbaidjan și Georgia pentru a discuta despre alte transporturi, prețuri etc. Ca bunuri, între România și Kazakhstan, 95% din comerț era reprezentat de petrol. Scopul meu este să diversific această listă de bunuri și doresc să clarific că exportul a fost triplu. Avem un terminal de combustibil – Rompetrol și dorim să contribuim mai mult cu Constanța Port”, a precizat Nurlan Abdalyiev - Însarcinat cu Afaceri al Ambasadei Kazakhstan în România.

 Florin Spătaru, ministrul economiei, alături de Corina Martin

„Este un eveniment important din care aștept să vedem câteva rezultate sau proiecte care să ducă la creșterea capacității de transport atât pentru Portul Constanța dar și pentru celelalte țări participante  este foarte important în această perioadă când se vorbește despre industrializare sau creșterea capacității de producție să dicutăm despre transport, despre Portul Constanța și porturile dunărene ca reprezentând elementele strategice pentru dezvoltarea economică a României. Mă bucur că am văzut ambasadorii celorlalte țări care au venit și care spun că trebuie să facem mult mai mult și de aceea mă aștept ca în perioada imediat următoare să vedem și planuri concrete pentru că acestea trebuie să fie puse pe masa Guvernului, să fie finanțate corespunzător, astfel încât să putem să avem în perioada imediat următoare soluții pentru acest transport. Portul Constanța reprezintă un punct strategic pentru Europa, dar și pentru zona Mării Negre și zona caspică și de aceea gândesc că am avea nu numai importuri, dar și exporturi  pentru că România urmează să producă din ce în ce mai mult și prin aceste proiecte ce duc la dezvoltarea economică și a capacității de transport să putem asigura fluxul de transport in and out“ - a precizat ministrul Economiei, Florin Spătaru.

 
 

„Avem capacitatea să creștem traficul”

 Viorel Panait

„Formatul acestei întâlniri este bazat pe realitatea că milioanele acestea de tone se derulează de către operatorii portuari, care trăiesc deja într-un mediu hipercompetitiv. Toți, diferiți, dar este un punct care îi unește pe toți. Vor să facă profit. Și este necesar să fie implicați – de asta se află toți aici – împreună cu toți stakeholderii, cum sunt administrațiile portuare, ministere, factorii politici care trebuie să susțină chestiunile. Formatul acesta vrea să aducă toți participanții de aici în obiectivul de a poziționa România pe o hartă a fluxului de mărfuri în mod real. Avem capacitatea să creștem traficul, avem entuziasmul să o facem și avem încredere că toți acești factori amintiți, într-o manieră foarte pragmatică, vor putea să pună în mod real România pe o hartă a schimburilor de mărfuri internațională”, a spus directorul Comvex SA, Viorel Panait, lidel al Asociației Operatorilor Portuari din portul Constanța.

 

Linia Ro-Ro pe relația Poti – Constanța va fi operată de companiile E 60 Shipping Line LLC – Georgia și Sea Container Services Constanța. Porturile AKTAU (Kazakhstan), BATUMI (Georgia), BAKU (Azerbaidjan) și, desigur, Portul Constanta, dar și Companiile de Linii Ferate din Georgia și Kazakhstan, precum și o serie larga de companii de stat și private din aceste tari participa, prin reprezentanții lor.
 

„Cum știm, este foarte mult de muncă în prezent și încercăm să facem tot ce putem pentru a preveni orice probleme și să ne îmbunătățim relațiile cu toate țările partenere, iar de anul trecut România face parte din asociația noastră și colaborăm pentru a îmbunătăți aceste relații. România și Constanța ne oferă suport și o fereastră către noi oportunități în Europa”, a menționat Gaidar Abdikerimov - Secretar General „Trans Caspian International Transport Route” (TITR).

live text forum organizat de asociatia operatorilor port constanta si consulatul onorific al republicii

„Este primul pas pentru Middle Corridor. Au mai fost pași în trecut, dar acum este momentul oportun și cel mai puternic pentru a deschide acest drum. Va exista o cale maritimă între Constanța și Georgia. Pe partea cealaltă a coridorului a existat o presiune mai mare și noi am avut o intrare acum un an, acel trial a fost eșuat, a urmat o perioadă de pregătire și urmează să dăm drumul acestui drum. Traficul ar urma să fie de o navă pe săptămână, iar în funcție de volumul de marfă vom urca la două nave din Portul Constanța. Avem promisiuni deja pentru primele două luni din partea georgiană, cu o mulțime de transportatori care și-au rezervat cam 50% din capacitatea lor și urmează să facem demersuri și din partea românească să susținem această linie”, a menționat Remus Daniel Gîrleanu, director general al Sea Container Services.


PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menționează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare și protecția datelor cu caracter personal.

 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:
 
Forum organizat de Asociația Operatorilor Port Constanța și Consulatul Onorific al Republicii Kazakhstan la Constanța (GALERIE FOTO)
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii