Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:05 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pentru Ziua Marinei Române nu au existat fonduri Primăria Constanţa „pompează“, din nou, bani în Festivalul Antic Tomis

ro

18 Jun, 2015 00:00 4764 Marime text
Primăria municipiului Constanţa a publicat, ieri, un anunţ de participare la procedura de selecţie pentru susţinerea din fonduri financiare nerambursabile a proiectelor cluburilor sportive de drept privat şi ale asociaţiilor pe ramură de sport şi a programelor, proiectelor şi acţiunilor culturale. Aşa cum se menţionează în anunţ, municipalitatea „îşi propune să acorde fonduri financiare nerambursabile în anul 2015 din bugetul propriu al municipiului Constanţa, aprobat prin HCL nr. 2/2015 pentru susţinerea proiectelor cluburilor sportive de drept privat şi ale asociaţiilor pe ramură de sport şi a programelor, proiectelor şi acţiunilor culturale“. Una dintre acţiunile la care se face referire în anunţ este Festivalul Antic Tomis, ediţia 2015.

Atribuirea contractului de acordare a fondurilor financiare nerambursabile necesare organizării evenimentului „Festivalul Antic Tomis 2015“ se va face pe baza principiului „cel mai mare punctaj obţinut“ în limita bugetului aprobat, punctaj realizat ca urmare a aplicării mai multor criterii. Este vorba despre „preţul cel mai scăzut“, în sensul că, aşa cum se explică în anunţ, va conta valoarea cea mai scăzută a fondurilor financiare nerambursabile solicitate pentru realizarea proiectului: 50 de puncte pentru cea de pe locul 1; 30 de puncte pentru cea de pe locul 2; 10 puncte pentru cea de pe locul 3; 0 puncte pentru celelalte oferte; „raportul (procentajul) realizat între valoarea contribuţiei proprii şi valoarea (suma) solicitată: 25 de puncte pentru un raport de peste 20% inclusiv; 15 puncte pentru un raport de 15% şi până la 20%, 5 puncte pentru un raport cuprins între 10% şi 15%, precum şi despre „experienţă în organizarea unor evenimente asemănătoare“: pentru o experienţă minimă de 3 ani inclusiv - 25 de puncte, pentru o experienţă cuprinsă de la 1 an şi până la 3 ani - 15 puncte, pentru o experienţă de până la 1 an - 5 puncte.

Potrivit anunţului de participare la procedura de selecţie, ofertele se pot depune până pe data de 29 iulie, ora 12.00, urmând ca acestea să fie deschise pe 30 iulie, ora 12.00, în prezenţa membrilor comisiei de selecţie a ofertelor.

Groove Hour, „vinovat“ pentru ideea Festivalului Antic Tomis

Amintim că, anul trecut, în iulie, Asociaţia pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului Litoral - Delta Dunării, al cărei preşedinte este Corina Martin, câştiga licitaţia privind organizarea evenimentului „Festivalul Antic Tomis 2014“. Să facem însă o scurtă trecere în revistă în ceea ce priveşte acest eveniment care, ajuns anul acesta la a patra ediţie, şi-a atras în timp o serie de critici. Prima ediţie a festivalului - şi cea mai bună, susţin mai multe voci - s-a derulat în centrul istoric al Constanţei. La Edificiul Roman cu Mozaic, mai exact. A doua ediţie a Festivalului Antic Tomis a avut loc în Parcul Tăbăcărie. Trebuie menţionat, în acest context, că ideea acestui eveniment nu a aparţinut nici Asociaţiei Litoral - Delta Dunării, nici Corinei Martin. Ideea, conceptul acestui eveniment aparţin companiei de publicitate Groove Hour. De altfel, Groove Hour a propus Consiliului Judeţean Constanţa organizarea acestui festival încă din 2006. El a devenit însă realitate abia şase ani mai târziu.

„Este o bătaie de joc“

„Pata de culoare“ a Festivalului Antic Tomis a fost, fără doar şi poate, Corina Martin, preşedintele Asociaţiei pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului Litoral - Delta Dunării. Asta pentru că Martin a fost, câteva ediţii, Tomiris, regina masageţilor (popor iranian din Asia Centrală). Altfel spus, eroina festivalului. „TOMIRIS, falnica regină întemeietoare a cetăţii Tomis se pregăteşte să revină printre noi, din negura istoriei... Festivalul Antic Tomis, ediţia a III-a, va fi, şi de această dată, magic... Ne pregătim!“, anunţa, anul trecut, Corina Martin, cea pe care doar unii dintre constănţeni o supranumesc „doamna turismului românesc“. De ce „a turismului românesc“ e greu de înţeles.

Interesante sunt însă motivele pentru care acest festival a ajuns să fie unul controversat, mulţi dintre cei care s-au implicat în organizarea primei ediţii dezicându-se, ulterior, de acest eveniment. Istoricul Gabriel Custurea, directorul Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (MINAC), explica, anul trecut, pentru cotidianul ZIUA de Constanţa, menţionând însă că o face nu neapărat în legătură directă cu evenimentul Festivalul Antic Tomis, că oricine face o legătură între Tomiris şi Cetatea Tomis dă dovadă de „o stupizenie maximă“. „Este o stupizenie, o aberaţie sinistră. Tomiris e în Marea Caspică, n-are nicio legătură cu Marea Neagră regina sciţilor masageţi. Asta, dacă ştim istorie, dacă nu ştim... să se ducă la şcoală oamenii care nu ştiu istorie“, declara, intrigat de această interpretare a legendelor istorice, directorul MINAC. Totodată, Gabriel Custurea adăuga: „Le pute unora că ne tragem din daci şi romani. Este o bătaie de joc, un deserviciu adus poporului român, repet, e o stupizenie care a intrat în capul unora. Este în regulă să facem propagandă pentru Tomis, dar nu pentru Tomiris. A face însă această asociere e un cretinism scos de capete întunecate“, a adăugat directorul Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa.

Bani publici direcţionaţi unde... trebuie

Iată deci că, în pofida criticilor şi a faptului că, de la an la an, calitatea acestui eveniment a scăzut, odată ce Groove Hour nu s-a mai implicat în organizarea sa, Primăria Constanţa continuă să aloce bani Festivalului Antic Tomis. Probabil că evenimentul nu ar deranja însă dacă accentul nu ar cădea absolut nemotivat pe Corina Martin, cea care o întruchipează pe Tomiris.

Nu trebuie omis faptul că, pe lângă Groove Hour, în organizarea acestui eveniment s-au implicat, în timp, Asociaţia Litoral - Delta Dunării, Asociaţia Patronală a Cluburilor din Mamaia, Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism şi Consiliul Judeţean Constanţa. Desigur, Primăria Constanţa a susţinut parţial, din punct de vedere financiar, evenimentul.

În 2013, Asociaţia Litoral - Delta Dunării a alocat organizării festivalului suma de 84.914,91 de lei, bani pe care asociaţia îi obţinuse prin încasarea taxei de promovare a turismului în staţiunea Mamaia.

Amintim că taxa de promovare a staţiunii Mamaia a fost instituită printr-o hotărâre a Consiliului Local Municipal Constanţa şi, în pofida faptului că banii sunt colectaţi de la agenţii economici din staţiune şi de la deţinătorii de locuinţe de aici, ei reprezintă, din moment ce sunt încasaţi prin administraţia publică locală, bani publici, nu privaţi, aşa cum în mod eronat s-a încercat să se inducă ideea.

Ce este trist este faptul că, în vreme ce vrea să aloce bani acestui festival, anul trecut, aceeaşi Primărie Constanţa nu a dat nici măcar un leu pentru organizarea Zilei Marinei Române. A fost pentru prima dată când evenimentul, ajuns la cea de-a 112-a ediţie, nu a beneficiat de un foc de artificii, ci de un penibil joc de lasere.

Citeşte şi

„Exclusivitate. Cum a cheltuit Asociaţia Litoral-Delta Dunării aproape 300.000 de euro din banii încasaţi pentru taxa de promovare a staţiunii Mamaia (document)“.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii