Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:12 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dosar la Judecătoria Constanţa. Arhiepiscopia Tomisului contestă o decizie de executare

ro

24 Jan, 2018 00:00 3834 Marime text
Arhiepiscopia Tomisului solicită în instanţă anularea unei contestaţii la executare. Pe data de 19 ianuarie, pe rolul Judecătoriei Constanţa a fost înregistrat dosarul nr. 1290/212/2018, Secţia Civilă, materia - civil, obiectul - contestaţie la executare 2986396/2017, stadiul procesual - fond.
 
Arhiepiscopia Tomisului, prin reprezentant legal Teodosie Petrescu, are calitatea de contestator, iar Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Galaţi, Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Constanţa este intimat. Deocamdată nu a fost stabilită prima şedinţă a magistraţilor.
 
Eugen Tănăsescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, ne-a explicat de ce s-a ajuns la instanţă: „Am contestat această executare, solicitată de APIA, care cere înapoi banii din anul 2015. APIA a solicitat, fără temei legal, executarea silită a Arhiepiscopiei Tomisului. Noi suntem în proces cu ei. Am contestat faptul că APIA îşi cere banii înapoi“.
 
Reamintim că, în perioada 2014-2016, beneficiarul Arhiepiscopia Tomisului a obţinut, pentru toate suprafeţele de teren declarate (nu numai pentru cele de pe raza localităţii Nazarcea), următoarele sume:
- pentru anul 2014: 281.733,52 de lei;
- pentru anul 2015: 281.629,28 de lei;
- pentru anul 2016: până în prezent nu s-au efectuat plăţi pentru campania respectivă.
 
În anul 2002, Ferma Nazarcea a intrat în administrarea Arhiepiscopiei Tomisului. Se zvonea la acea vreme că cele 350 de hectare de livadă şi viţă-de-vie au fost un cadou făcut de premierul Adrian Năstase proaspătului arhiepiscop al Tomisului, Teodosie, cu care avea o relaţie specială. Tot atunci, liderul PSD i-a dat şi un „mic“ ajutor de 3 miliarde de lei vechi, cu care să poată achiziţiona utilajele şi alte mijloace fixe pe care ferma le avea.

Ce spuneau anul trecut procurorii DNA

Potrivit anchetatorilor, în perioada 2010 - 2016, Teodosie Petrescu, în calitate de arhiepiscop al Arhiepiscopiei Tomisului, împreună cu ceilalţi inculpaţi, ar fi folosit şi prezentat declaraţii false în relaţia cu Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA), pentru a primi fonduri europene. Direcţia Naţională Anticorupţie a transmis, la începutul anului trecut, un comunicat de presă: „În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 1278/VIII/3 din 17 octombrie 2016, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpatului Petrescu Teodosie, arhiepiscop al Tomisului, cu privire la săvârşirea infracţiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, şi în stare de libertate a inculpaţilor: Cojocaru Ciprian-Ioan, Malaxa Bogdan-Petrişor, Nadoleanu Gheorghe şi Beca Stere, la data faptelor mandatari ai Arhiepiscopiei Tomisului, cu privire la săvârşirea infracţiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, Ştefan Aurelian, la data faptei mandatar al Arhiepiscopiei Tomisului, cu privire la săvârşirea infracţiunii de tentativă la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene“.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt: „În perioada 2010 - 2016, inculpatul Petrescu Teodosie, în calitate de arhiepiscop al Arhiepiscopiei Tomisului, împreună cu ceilalţi inculpaţi, a folosit şi prezentat declaraţii false în relaţia cu APIA, în scopul de a primi fonduri europene. În documentele prezentate la APIA, inculpaţii au declarat, în mod nereal, că folosesc anumite suprafeţe agricole (peste 300 ha), situate în zona denumită «Ferma 3» - Nazarcea (localitatea Lumina, jud. Constanţa), având categoriile de folosinţă «vii pe rod cu struguri pentru vin»/«vii pe rod cu struguri nobili pentru vin», în condiţiile în care, începând cu anul 2010, pe respectivele suprafeţe agricole nu mai existau astfel de culturi.
 
De asemenea, un alt aspect fals prezentat în declaraţiile depuse a fost acela că s-au respectat normele privind bunele condiţii agricole şi de mediu (GAEC), printre care şi evitarea instalării vegetaţiei nedorite, în condiţiile în care respectivele parcele erau abandonate şi invadate cu astfel de vegetaţie pe toată durata formulării cererii şi obţinerii fondurilor. Faptele au avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene în cadrul schemelor de plată pe suprafaţă unică (SAPS), totalizând 1.392.964 de lei, după cum urmează: în anul 2010 - 142.988,37 de lei, în 2011 - 184.610,27 de lei, în 2012 - 239.732,26 de lei, în 2013 - 262.267,07 lei, în 2014 - 281.733,52 de lei, în 2015 - 281.633,28 de lei.
 
În anul 2016, plăţile nu au fost autorizate, prin urmare, raportat la acel an, fapta a rămas în faza tentativei. Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură s-a constituit parte civilă în procesul penal, cu suma de 1.392.964 de lei.
 
În cauză s-a dispus instituirea unor măsuri asigurătoare constând în poprirea conturilor deţinute de inculpatul Petrescu Teodosie şi de persoanele responsabile civilmente, respectiv Arhiepiscopia Tomisului şi Aşezământul Monahal «Sf. Apostol Andrei». Faţă de fapta de luare de mită reţinută anterior în sarcina inculpatului Petrescu Teodosie s-a dispus clasarea cauzei. Dosarul a fost trimis spre judecare Curţii de Apel Constanţa, cu propunerea de a se menţine măsura preventivă şi măsurile asigurătoare dispuse în cauză.
 
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie“, se arată în comunicatul de presă al DNA.
 
Citeşte şi:
 
Premieră pentru BOR Arhiepiscopul Tomisului, trimis în judecată de procurorii DNA

APIA Constanţa, despre controalele de la ferma lui Teodosie - „Suprafaţa de teren cultivată cu viţă-de-vie nu era întreţinută“
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii