Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:10 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ești interesat? Tarifele RCA propuse de Ministerul Finanțelor. Niveluri maxime pentru mașini populare

ro

28 Oct, 2016 01:04 2833 Marime text
Ministerul Finanțelor a pus în dezbatere, de ieri, proiectul hotărârii de Guvern privind stabilirea tarifelor de primă maxime aplicabile de către societățile de asigurare care practică asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terțelor persoane prin accidente de vehicule și de tramvaie.
 
Actul normativ are în vedere situația deosebită apărută în urma unei disfuncționalități a pieței asigurărilor obligatorii auto din România, precum și a situațiilor financiare dificile ale unor societăți din piață, aspecte care au generat o evoluție ascendentă a primelor medii pe piață.

Concret, prin acest proiect de HG, se instituie un mecanism de control al pieței asigurărilor obligatorii auto din România, prin stabilirea de către Autoritatea de Supraveghere Financiară a tarifelor de primă maxime pe categorii de vehicule, tarife ce urmează a fi aplicate de către societăţile de asigurare RCA.

Menționăm că tarifele de primă maxime pe categorii de vehicule au fost stabilite de către ASF în urma consultărilor cu asociațiile transportatorilor și cu societățile de asigurări și că actul normativ a fost avizat de Consiliul Concurenței.

Tarifele de primă maximă pot fi consultate în Anexa

Depăşirea nivelului maxim al tarifelor de primă de către societățile de asigurare care practică asigurarea RCA constituie contravenţie și se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 50.000 lei. Pe lângă sancțiunile contravenționale, în funcție de gravitatea faptei, Consiliul ASF poate aplica și sancțiuni contravenționale complementare. Contravențiile se constată de către persoanele cu atribuții privind supravegherea și controlul din cadrul ASF, iar aplicarea sancțiunilor contravenționale se realizează de către Consiliul ASF.

Tarife de primă maxime se stabilesc pentru următoarele categorii de vehicule:
  • autoturisme, autoturisme de teren și autovehicule mixte cu masa maximă autorizată mai mică de 3,5 tone și maxim nouă locuri;
  • autovehicule pentru transport persoane cu mai mult de nouă locuri, cum ar fi microbuze, autobuze, autocare, inclusiv autospecializate etc.;
  • motociclete, mopede, motocicluri și ATV-uri cu sau fără ataș;
  • tractoare rutiere;
  • autovehicule destinate transportului de mărfuri;
  • remorci și semiremorci;
  • alte vehicule, precum vehicule cu regim special, utilaje.
Menționăm că tarifele de primă maxime se stabilesc pentru clasa de bonus/malus B0.
Precizăm că, societățile de asigurare care practică RCA vor aplica, pe o perioadă de 6 luni, tarifele de primă notificate anterior datei de intrare în vigoare a prezentei hotărâri, fără însă a depăși tarifele de primă maxime prevăzute în Anexa Hotărârii de Guvern.

Tarifele pentru cele populare maşini

Grupa 1,2-1,4 litri niveluri maxime:
sub 25 de ani: 985 de lei
26-30 de ani: 800 de lei
31-40 de ani: 610 lei
41-50 de ani: 617 lei
51-60 de ani: 611 lei
peste 60 de ani: 541 lei

Grupa 1,4-1,6 litri niveluri maxime:
sub 25 de ani: 1.166 lei
26-30 de ani: 942 lei
31-40 de ani: 712 lei
41-50 de ani: 721 lei
51-60 de ani: 714 lei
peste 60 de ani: 629 lei.


 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii