Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:20 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Programul „Casa Verde" a inceput

ro

17 Jul, 2009 03:00 2295 Marime text
panouri_solare.jpgPrimăriile pot depune, în perioada 15 - 31 iulie, dosarele pentru înscrierea în Programul „Casa Verde", prin care Administraţia Fondului pentru Mediu subvenţionează montarea de panouri solare, turbine eoliene sau pompe geotermale. Finanţarea va fi sprijinită din trei surse, şi anume Fondul pentru Mediu, bugetul local şi asociaţiile de proprietari.

Programul „Casa Verde", anunţat încă din toamna anului trecut, a început săptămâna aceasta. Statul, prin Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM), a alocat pentru acest program, pentru anul 2009, un buget de 310 milioane de lei. Banii sunt eşalonaţi pe două etape. Pentru proiectele din prima sesiune - 15-31 iulie - alocarea financiară este de 150 de milioane de lei, iar pentru cea de-a doua - cuprinsă între 1 şi 15 septembrie, suma este de 160 de milioane de lei.
Conform ghidului de finanţare, sumele neutilizate în prima sesiune se reportează pentru cea de-a doua. Finanţarea nerambursabilă suportată de AFM va fi de maximum 80% din valoarea fiecărui proiect.

Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, a declarat că beneficiarii programului vor fi cu prioritate instituţiile publice, şcolile, spitalele, căminele de bătrâni şi asociaţiile de proprietari. „Programul este destinat persoanelor fizice care locuiesc în blocurile ceauşiste, şi nu celor care locuiesc pe Valea Prahovei. Aceştia să se descurce singuri", declara ­Nemirschi înainte de publicarea condiţiilor de finanţare. Singurele instituţii care pot depune proiectele sunt primăriile. Pentru participarea persoanelor fizice în program, ele trebuie să facă parte dintr-o asociaţie de proprietari, care să se adreseze administraţiei locale.
Tot administraţia locală va decide care sunt proiectele prioritare ce vor fi trimise la AFM.

În cazul asociaţiilor de locatari, la dosar trebuie să existe un studiu de fezabilitate, care să cuprindă consumul lunar de apă rece şi caldă menajeră şi facturile plătite de asociaţie, dar şi un centralizator cu numărul de locatari. Toate proiectele vor fi evaluate de specialişti din cadrul Ministerului Mediului, pe baza unei grile. Odată încheiată această primă sesiune de depunere, în cadrul programului „Casa Verde" se vor mai putea depune cereri între 1 şi 15 septembrie.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii