Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:02 17 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

O credincioasa din Albesti si-a retras donatia catre Biserica

ro

16 Jun, 2010 03:05 3741 Marime text

cap_3.jpgŞi donaţiile către Biserică pot fi retrase. Deşi nu e un lucru simplu, fiind necesară o acţiune în instanţa, o credincioasă din Parohia Albeşti a dovedit că poate rezilia un contract cu Biserica, întrucât instituţia nu şi-a respectat cuvântul dat. Aurica Cristea a obţinut o sentinţă definitivă la Judecătoria Mangalia, în urma căreia Parohia Albeşti a fost nevoită să îi înapoieze 1.000 de metri pătraţi, donaţi pentru ridicarea unei biserici noi în comună.

Pe 9 iunie 2004, femeia dona o mie de metri pătraţi Parohiei Albeşti, din cei 5.000 ce îi fuseseră retrocedaţi în intravilanul comunei. După cum se arată şi în expunerea prezentată instanţei din Mangalia, fiind o persoană credincioasă, ea a ales să doneze terenul pentru o biserică nouă, în contract fiind stipulat faptul că, dacă în termen de cinci ani nu se reuşeşte construirea a 30% din noua clădire, terenul să îi fie dat înapoi.

Până la introducerea acţiunii, în mai 2009, adică la cinci ani de la semnarea contractului de donaţie, nu fusese aşezată nici măcar o cărămidă la fundaţia bisericii, astfel că Aurica Cristea a solicitat instanţei retragerea donaţiei. Instanţa i-a femeii câştig de cauză, potrivit Codului Civil, care arată că donaţiile se pot revoca pentru neîndeplinirea condiţiilor cu care s-au făcut, iar când donaţia este revocată, bunurile reintră în mâna donatorului. Gheorghe Moldovan, primarul comunei Albeşti, a explicat că, în fapt, ridicarea bisericii pe pământul donat de Aurica Cristea nu a putut fi posibilă dat fiind că pe terenul respectiv existau în sol infiltraţii de la haznale, care nu au permis ridicarea bisericii, punând-o în pericol. Astfel, primarul a donat parohiei un alt teren pentru ridicarea lăcaşului de cult, în centrul comunei. În aceste condiţii, femeia a solicitat instanţei revocarea donaţiei, cererea fiindu-i aprobată de judecători.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii