Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:15 18 07 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cancelaria premierului reduce cheltuielile cu mașinile și protocolul. Jumătate din flota auto, eliminată

ro

18 Jul, 2025 18:01 137 Marime text

 
  • Cheltuielile cu automobilele de serviciu și cheltuielile de protocol la nivelul Cancelariei prim-ministrului vor fi reduse, a anunțat șeful Cancelariei, Mihai Jurca.

Cheltuielile cu automobilele de serviciu și cheltuielile de protocol la nivelul Cancelariei prim-ministrului vor fi reduse, a anunțat șeful Cancelariei, Mihai Jurca, scrie Agerpres.

Acesta a anunțat, într-o conferință de presă la Palatul Victoria, că numărul de mașini de serviciu, respectiv 30, a fost redus la 15.

Șeful Cancelariei premierului a făcut vineri o scurtă prezentare a cheltuielilor aferente bugetului alocat pentru 2025, subliniind că din 41 de milioane de lei, 12 milioane de lei o reprezintă cheltuielile cu automobile.

„Bugetul Cancelariei previzionat pe anul acesta este de 41 de milioane de lei, dintre care 23 de milioane sunt cheltuielile de personal. Pe lângă asta mai avem 18 milioane de lei cheltuieli cu bunuri și servicii, iar în categoria bunuri și servicii cea mai mare cheltuială - a fost un șoc și pentru mine - este cheltuiala cu automobile: avem 12 milioane de lei pe an, un milion de lei pe lună pentru 30 de mașini, fără să includem în această cheltuială și cheltuiala cu combustibil. Cheltuiala lunară de până acum cu combustibil este de aproximativ o medie de 33.000 de lei pe lună și un consum mediu de aproximativ 20 de litri per suta de kilometri”, a explicat Jurca.


El a punctat, în privința utilizării automobilelor de serviciu la nivelul Cancelariei în baza unui contract oferit de RA-APPS, că din analiza de până acum a rezultat că „un cost zilnic cu tot cu TVA de 1.300 de lei, care include tot ceea ce înseamnă cheltuiala cu șofer, cheltuiala de întreținere a mașinii, mai puțin combustibilul”.

Totodată, Jurca a subliniat că, în zona de cheltuieli cu bunuri și servicii, RAPPS este unul dintre beneficiarii neți, având și cheltuielile de protocol.

„Cheltuielile de protocol sunt aproximativ, și vă dau cifre generice, trei milioane de lei pe an bugetate, dintre care 2,3 milioane de lei revin RAPPS-ului sub formă de, le denumesc generic, cheltuieli de restaurant, în care avem, de exemplu, o cheltuială fixă lunară de 80.000 de lei cu opt ospătari care deservesc demnitarii, sigur și Cabinetul prim-ministrului, și avem în medie 300.000 de lei, am avut 300.000 de lei pe lună protocol, cheltuieli cu protocolul”, a afirmat șeful Cancelariei.


El a explicat că și anumite cheltuieli cu protocolul pentru demnitari vor fi eliminate.

„Avem o alocare lunară de 300 de lei per cabinet de secretar de stat sau consilier de stat, 500 de lei pentru șeful Cancelariei, din care de obicei cheltuiești apă, cafea, ceai pentru orice invitați, pentru orice ședință pe care o ai în Guvern, dar în același timp demnitarii pot organiza bufet, mese, tot în cadrul acelorași ședințe. Și era uzual obiceiul de a avea o masă după fiecare ședință de guvern, un bufet după fiecare ședință de guvern. Vom reduce aceste cheltuieli, interzicând demnitarilor să mai poată organiza mese, bufet în cadrul ședințelor. Sigur, e nevoie ca fiecare cabinet să aibă posibilitatea să aibă o apă, o cafea, un ceai și, în același timp, am eliminat bufetul de după fiecare ședință de guvern. Este clar că suntem atenți și la volumul de activități, acțiuni pe zona de protocol, dar un alt lucru foarte important de menționat și s-ar putea să fie cu un impact mai mare decât volumul numărul de mese pe care îl organizăm”, a declarat Jurca.


În context, șeful Cancelariei a punctat că din analiza de până acum a rezultat că „majoritatea tarifelor pe care le avem pentru zona de protocol sunt în principiu cu 30% mai mari, în unele situații chiar și mai mult”.

„Vă dau un simplu exemplu: o sticlă de 0,33 de suc carbogazos, fără să-i dau numele, costă 8,50 lei sau 9 lei, iar în hypermarketuri același produs costă undeva la vreo 4 lei, 3,50 lei, de la caz la caz. Și astfel de situații sunt pe fiecare tip de produs. Am cerut o situație să văd care e lista de prețuri pe care o avem”, a afirmat Jurca.


El a a anunțat că cele două contracte - cu mașinile și cel privind protocolul - vor expira la finalul lunii august și vor fi renegociate.

„Voi avea o discuție, pentru că atât contractul cu autovehicule, cât și cel de protocol vor expira în finalul lunii august. Cu siguranță le vom renegocia, mai mult decât atât am redus imediat, am și semnat un act adițional cu RAPPS pentru reducerea numărului de mașini de la 30 la 15, reducând astfel cheltuiala lunară cu 50%. E un prim pas, urmând ca de săptămâna viitoare să căutăm situațiile, căile legale prin care putem să reducem șoferii. Fiecare demnitar din cancelarie va putea să aibă, noi am redus numărul de mașini, dar am redus și mașinile care consumau mai mult decât ar trebui și avem Dacia Duster, fiecare demnitar va avea acces la o Dacia Duster, dar nu va mai avea șofer, își va conduce propria mașină, la fel ca și în orice altă companie privată, unde un director de bancă, sigur, are beneficiul acestui mijloc de transport, dar nu și al șoferului. Vom elimina cheltuiala cu șoferi și în același timp vom renegocia contractul pentru autovehicule. (...) Vom renegocia, dacă nu putem renegocia acest contract, cu siguranță vom găsi o variantă de a schimba furnizorul, nu știu, poate facem un parteneriat cu cei de la Dacia, astfel încât să pună la dispoziția guvernului mașini pe care să le folosim și să fie și o promovare comună”, a declarat Jurca.


Șeful Cancelariei a precizat, referitor la cheltuielile cu mașinile, că nu s-au constatat fraude din verificările de până acum.





Citește și:
VIDEO: Șeful Cancelariei Premierului, Mihai Jurca - Reduceri de cheltuieli la Comisia pentru Evaluarea Investițiilor Străine Directe

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii