Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:19 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministrul Mediului si Padurilor in vizita la Tulcea

ro

19 May, 2010 15:54 829 Marime text

László Borbély, Ministrul Mediului şi Pădurilor a efectuat marţi, 18 mai, o vizită la Tulcea unde s-a întâlnit cu autorităţile locale şi cu reprezentanţi ai unităţilor aflate în subordinea Ministerului.

În ceea ce priveşte investiţiile de mediu, ministrul Mediului şi Pădurilor a subliniat, că numai prin Administraţia Fondului pentru Mediu pentru judeţul Tulcea, se află în derulare proiecte cu o valoare de peste 125 milioane de lei. Pe lângă aceastea se adaugă din bugetul de stat 146 milioane de lei, dintre care 20 de milioane în anul 2010, credite externe prin BDCE de 31 milioane de lei, dar şi programul multianual prioritar de mediu, cu 11 milioane de lei.

În cadrul conferinţei de presă, ministrul László Borbély, în calitate de Preşedinte al Comisiei ONU pentru Dezvoltare Durabilă, a declarat că Strategia pentru Dezvoltare Durabilă trebuie pusă la punct şi că va avea în vedere judeţul Tulcea, ţinând cont de caracteristicile specifice acestei zone. De asemenea, ministrul a ţinut să accentueze că "Tulcea este foarte importantă pentru MMP şi având în vedere că aici se află Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării şi ARBDD", adăugând că "judeţul Tulcea cred că este cel mai important judeţ din punct de vedere al mediului din România. Chiar dacă avem un buget suplu în anul 2010, această zonă, faţă de altele, beneficiază de mai multe proiecte de mediu "

Referitor la problematica parcurilor eoliene, László Borbély a declarat că Uniunea Europeană a solicitat realizarea unui studiu detaliat asupra impactului de mediu al acestor proiecte, în special pentru a identifica eventualele efecte asupra păsărilor migratoare. Ministrul a dat asigurări că MMP va coordona acest proiect şi vor fi alocate fondurile necesare pentru această lucrare.

În ceea ce priveste Reţeaua Natura 2000, ministrul László Borbély a ţinut să menţioneze că, „nu este un moft al Uniunii Europene sau al autorităţilor române. Trebuie să admitem că România are multe zone unice, deosebit de valoroase pe plan european, multe dintre ele situându-se chiar în judeţul Tulcea. Trebuie să accentuăm însă potenţialele beneficii ale statutului Natura 2000 pentru anumite zone."

Referitor la procedura de infringement, cu privire la plaja Sulina, László Borbély a declarat că scrisoarea Comisiei Europene este un semnal că mai există probleme ce trebuie rezolvate. În perioada următoare vom verifica aspectele semnalate, urmând să luăm măsurile ce se impun în ceea ce priveşte studiul de impact.

În cadrul deplasării László Borbély, Ministrul Mediului şi Pădurilor a vizitat investiţia Primăriei Tulcea finanţat prin AFM de la lacul CIUPERCA, dar şi alte investiţii de mediu din zonă.

DIRECŢIA DE COMUNICARE

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii