Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:08 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Întâlnirea ministrului Teodor Baconschi cu reprezentanţii comunităţii de români din sudul Italiei

ro

23 Oct, 2011 17:44 772 Marime text

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a avut sâmbătă, 22 octombrie 2011, o întâlnire cu reprezentanţii comunităţii de români din sudul Italiei, cu ocazia inaugurării Consulatului României la Catania.

Cu acest prilej, Ministrul Afacerilor Externe a participat la spectacolul organizat de Asociaţia SI.RO. (SICULO ROMENA E CON IL RESTO DEL MONDO), în calitate de invitat de onoare.

La eveniment au participat peste 1500 de reprezentanţi ai comunităţii de români din Italia, ai mediului de afaceri, autorităţi locale, ai asociaţiilor şi ONG-urilor, jurnalişti.

În alocuţiunea de deschidere, şeful diplomaţiei române a adresat un mesaj de susţinere pentru întreaga comunitate românească, subliniind totodată şi legătura puternică dintre România şi Italia.

"Am reuşit să facem şi acest pas! Suntem români, suntem europeni, suntem şi sicilieni", a spus, in italiană, Teodor Baconschi în deschiderea intervenţiei sale.

"Ştiu că e greu să munciţi departe de casă, să trudiţi oră de oră ca soarta voastră să se amelioreze. Un lucru să ştiţi: vă considerăm parte a naţiunii române şi voi lucra necontenit ca sa nu vă simţiţi înstrăinaţi, chiar dacă Italia e o ţară soră. Nicio ţară nu are o prezenţă comparabilă în România prin firmele ei, aşa cum nicio altă ţară nu are o prezenţă umană mai mare decât România în Italia. Comunităţile noastre sunt întrepătrunse ca acum 2000 de ani", a adăugat ministrul Afacerilor Externe.

Ministrul Afacerilor Externe şi-a manifestat satisfacţia pentru faptul că românii din Italia, sunt în marea lor majoritate bine integraţi, contribuind semnificativ la economia italiană, organizând numeroase acţiuni, manifestări şi evenimente pentru promovarea culturală a României.

Comunitatea românească din Italia şi comunitatea de afaceri italiană din România sunt punţi solide între cele două ţări", a arătat ministrul Baconschi, subliniind că în Italia lucrează aproximativ 1.000.000 de români, iar cele peste 30.000 de întreprinderi cu capital italian sau mixt din România au angajat mai mult de 800.000 de români.

Ministrul de externe a reiterat importanţa pe care autorităţile române o acordă dialogului constant cu membrii comunităţilor româneşti de peste hotare, în vederea păstrării şi promovării identităţii culturale, lingvistice şi religioase a acestora. Demnitarul român a subliniat, de asemenea, necesitatea menţinerii unei legături strânse între autorităţile de la Bucureşti şi românii din afara graniţelor: "Vreau sa fiţi mândri de ce sunteţi şi să fiţi convinşi că România are un destin mare", a încheiat ministrul Baconschi.

Primarul municipiului Catania, Raffaele Sancanelli, şi-a exprimat satisfacţia pentru decizia deschiderii consulatului în această zonă, subliniind totodată rolul şi contribuţia comunităţii româneşti la dezvoltarea economică a regiunii: "Felicit autorităţile române pentru că au ales Catania ca sediul unui consulat care deserveşte toată Italia meridională. Acest lucru dovedeşte sprijinul autorităţilor de la Bucureşti pentru comunitatea românească, nu doar din Catania, ci şi din întreaga Sicilie".

"Vă mulţumim pentru muncă, efort, sacrificii - o spune reprezentantul unei ţări care a cunoscut realitatea dură a emigraţiei. Vă suntem recunoscători pentru contribuţia voastră şi pentru că aţi înţeles să fiţi persoane serioase şi oneste. Când împreună respectăm reguli şi valori, nu există diferenţe. Avem aceeaşi cultură, aceleaşi origini, noi italienii nu putem ignora că România începe cu Roma. Trăim în comuniune de valori, de identitate, de religie", a ţinut să menţioneze primarul Cataniei, în intervenţia sa.

William Brînză, preşedintele Comisiei pentru românii din străinătate din Camera Deputaţilor, unul dintre principalii promotori ai evenimentului, a adresat la rândul său un mesaj de susţinere pentru toţi românii din diasporă, subliniind eforturile comunităţii româneşti şi ale autorităţilor pentru deschiderea consulatului. "Acest vis al românilor s-a îndeplinit datorită oamenilor inimoşi şi de bine din Sicilia, datorită ministrului Baconschi, echipei MAE şi politicienilor cărora le pasă de românii din diasporă."

Preşedintele Asociaţiei de prietenie româno-siciliene a adresat mulţumiri pentru deschiderea consulatului României la Catania şi pentru realizarea acestui deziderat al românilor din Catania:" Domnule ministru, vă mulţumesc pentru că ne-aţi îndeplinit acest mare vis, visul tuturor românilor din Sicilia şi al prietenilor lor italieni."

Concertul organizat de Asociaţia SI.RO. cu ocazia deschiderii Consulatului de la Catania a fost susţinut de artiştii români Elisabeta Turcu şi Benone Sinulescu, în faţa a peste 1500 de români prezenţi la eveniment.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii