Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:26 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Aniversarea a 20 de ani de la semnarea Tratatului „Cer Deschis"

ro

23 Mar, 2012 21:13 747 Marime text

Ministerul Afacerilor Externe salută aniversarea, la 24 martie 2012, a 20 ani de la semnarea Tratatului „Cer Deschis", care a avut loc la Helsinki. Tratatul, intrat în vigoare la 1 ianuarie 2002, a fost semnat, până în prezent, de 34 de state, inclusiv de SUA şi de Federaţia Rusă. România a ratificat Tratatul „Cer Deschis" în 1994 şi este implicată activ în implementarea prevederilor acestuia.

Tratatul conferă părţilor dreptul de a efectua zboruri de observare a teritoriului statelor participante, stipulând totodată obligativitatea acordării permisului de survolare a propriului teritoriu, în condiţiile prevăzute de Tratat.

Prin mecanismele de observare aeriană reciprocă, Tratatul „Cer Deschis" contribuie la întărirea încrederii şi a securităţii, precum şi la consolidarea păcii şi stabilităţii, în aria sa de aplicabilitate: de la Vancouver la Vladivostok.

Prin aplicarea sa, Tratatul contribuie la: creşterea încrederii în relaţiile inter-statale; întărirea cooperării şi a dialogului; facilitarea posibilităţii de a verifica datele transmise conform Tratatului privind Forţele Convenţionale în Europa şi Documentului Viena 2011, precum şi a altor acorduri în materie de creştere a încrederii. Tratatul poate fi considerat, de asemenea, un instrument util de prevenire şi gestionare a crizelor.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii