Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:20 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Arhiepiscopia Tomisului - Evenimente religioase la sfârșit de săptămână 18 septembrie 2014

ro

18 Sep, 2014 16:05 1441 Marime text
Sâmbătă, 20 septembrie, începând cu ora 7.45, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va resfinți biserica „Sfântul Gheorghe” din localitatea Ion Corvin, slujbă urmată de oficierea Sfintei Liturghii.

Temelia bisericii a fost pusă în anul 1852, iar construcția a fost finalizată abia în 1882, după războiul de Independență. Arhitectura clădirii respectă stilul vechi al bisericilor dobrogene, deoarece conducerea musulmană de până în 1878 nu accepta ca biserica să fie mai înaltă decât geamia. Nu se cunosc ctitorii, nici constructorii, ci doar că a fost făcută de un oarecare calfă Toma. Locașul de cult a fost zidit din piatră și cărămidă, în formă de cruce. Pictura icoanelor de pe catapeteasmă a fost realizată în stil bizantin de către Constantin Doșciov în anul 1865.

În ultimii doi ani au fost făcute reparații capitale, a fost refăcut acoperișul, tencuiala și schimbată catapeteasma. Biserica urmează să fie pictată.

Duminică, 21 septembrie, începând cu ora 8.00, Ierarhul Tomisului va sfinți pictura bisericii mănăstirii Strunga (comuna Oltina) și va oficia Sfânta Liturghie.

Pe locul unde se află construită biserica în 1836 a existat o casă de rugăciune, din nuiele, care a fost demolată în anul 1934, iar pe vechea
fundație de piatră a fost ridicată actuala biserică. Semnificația denumirii satului, Strunga, amintește de așezarea înconjurată din trei părți de dealuri ca o strungă de oi, de existența căreia își amintesc bătrânii. În anul 1877 ciobanii bulgari s-au retras în satele apropiate, în locul lor venind tineri din Oltina.

În prezent biserica fostului sat Strunga aparține mănăstirii coordonate de maica stareță Filareta Băltărețu.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii