Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:45 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

umblat.ro Shoebox - Bucuria din cutia de pantofi

ro

05 Dec, 2015 10:28 3761 Marime text

De câteva zile mă uit pe net la tutoriale despre cum poți transforma o banală cutie de patofi, într-o minunată cutie de cadouri. Nu vreau să îmi deschid vreo afacere de cutii sau cutiuțe handmade, ci vreau să pregătesc o cutie pentru campania ShoeBox, ce a început fix de 1 Decembrie. Se întâmplă de niște ani buni ca în preajma Crăciunului copiii defavorizați să primească cadouri, în cutii de patofi, ambalate frumos.



Începuturi

“Proiectul ShoeBox este o încercare minusculă de a face lumea un loc mai frumos”, declară pe siteul oficial Shoebox, inițiatorii campaniei, Oana si Valentin Vesa, doi clujeni. Din 2007 încoace familia Vesa reușește să schimbe lumea, un pic mai mult cu fiecare an care trece.

Oana si Valentin Vesa via famclub.ro


În urmă cu opt ani, mezinul Luca Vesa primea o lecție valoroasă de la părinți: cum să împarți din ce ai tu cu cei mai puțin norocoși. Luca a fost încurajat să aleagă jucării și haine pe care să le dăruiască copiilor mai săraci. Apoi a mers cu părinții și un coleg de-ai săi, care a strâns și el câteva lucruri, să distribuie ajutoarele copiilor din zona Pata Rat (groapa de gunoi a Clujului). Luca a fost impresionat de ce a văzut acolo și a povestit colegilor de grădiniță experiența sa. Părinții copiilor au aflat totul și i-au rugat pe soții Vesa să își unească forțele și să facă același gest și anul următor. Așa se face că în 2008 s-au strâns peste 500 de cutii, numărul lor crescând apoi an de an, ajungând în 2013 la peste 30 de mii de cutii, strânse de la românii din 8 țări!

Unul dintre afișele campaniei de anul acesta


Un proiect fără bariere geografice

Rezultatele campaniei de anul trecut sună minunat în cifre: în peste 100 de locuri din țară și din străinătate s-au adunat mai mult de 37 de mii de cutii.

Participarea în centrele de colectare #ShoeBox2014 a fost impresionantă și din prisma organizatorilor care s-au ocupat de fiecare locație, cât și a numărului de voluntari care au venit pe lângă ei și au ajutat la colectare, sortare, inventariere (…) vorbim de peste 300 persoane implicate între 1-24 decembrie 2014, la care se adaugă angajații din 308 companii mici, mijlocii și mari din România, care au preferat să adune cutiile în interor, fără să fie centre de colectare cu acces public.

Organizatorii via Shoebox.ro


Nevoie de acest ajutor nesperat, au tot mai mulți copii dacă e să ne uităm pe statisticile UNICEF, care arată că de când România a intrat în Uniunea Europeană, numărul copiilor care au nevoie de ajutor este în creștere.

Dacă deschidem bine ochii o să găsim la fiecare colț de stradă un copil sau adolescent singur, flămând, înfrigurat și părăsit. Nu salvăm lumea cu o cutie de pantofi umplută cu dulciuri și alte lucruri, dar vom învăța, în timp, să ne gândim la ceea ce avem și nu le ceea ce ne mai dorim.

Organizatorii via Shoebox.ro


Unul dintre momentele cele mai plăcute ale Shoebox

Campania de anul acesta abia a început, dar veștile bune apar una după alta. Organizatorii au reușit să deschidă cetre noi de colectare, atât în România, cât și în Republica Moldova și Israel.

De câțiva ani buni am încercat să ajungem în Republica Moldova. Am tot fost în stadiul de a începe discuții despre a avea o locație acolo sau măcar să ducem cutii, ceea ce am reușit anul trecut. Acum însă, am bucuria să vă anunț că am definitivat discuțiile cu fundația “Familia Sturza” și vom avea primul centru de colectare în Republica Moldova, la sediul Fundației „Familia Sturza”.

Organizatorii via Shoebox.ro


Continuarea pe blog.umblat.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii